Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Musk megígérte, és a Tesla tényleg megcsinálta

2017.11.23. 14:36

A Tesla (bőven) száz napon belül megépítette Dél-Ausztráliában a 100 megawattórás energiatároló rendszert, amelyet Elon Musk cégvezér még tavasszal ígért be – írja az Engadget. Ez a a világ jelenlegi legnagyobb akkumulátortelepe.

Kapcsolódó

Musk: 100 nap alatt megoldjuk, vagy ingyen csináljuk

A milliárdos most Dél-Ausztrália energiaellátási problémáit oldaná meg egy akkumulátorteleppel.

Dél-Ausztráliában az okozott egyre nagyobb fejtörést, hogy a térség a hirtelen megnövekvő, váratlan fogyasztói igények miatt komoly áramellátási gondokkal küzdött. A Tesla akkumulátorgyártó üzemének igazgatója jelezte, hogy egy 100 megawattórás kapacitású teleppel meg tudná oldani a problémát. Ez a javaslat nagy visszhangot kapott, többen kételkedtek abban, hogy a Tesla képes lenne ekkora beruházást megvalósítani, és Muskot kérdezgették, komolyan gondolták-e ezt. Erre Musk a rá jellemző tömörséggel reagált Twitteren:

A Tesla megépíti és beüzemeli a rendszert a szerződés aláírásától számított 100 nap alatt, vagy ingyen lesz. Ez elég komolyan hangzik?

A beruházás 50 millió amerikai dollárba (13,2 milliárd forintba) került, vagyis a fogadás megnyerésével ennyit spórolt a Tesla – valójában nyilván nem hogy spóroltak, hanem hatalmasat nyertek a nagy nyilvánosságot kapott feladat sikeres abszolválásával.

Az ígéret annyiban elég trükkös is volt, hogy a szerződéskötéstől számított száz napról beszélt, holott az aláírás idején már közel a fele kész volt. Ezzel együtt a Tesla 45 nappal a határidő előtt végzett, és ha csak a munkanapokat számoljuk, Musk ígéretének pillanatától számítva pontosan 99 nap alatt készült el a projekt az Engadget számításai szerint.

A Tesla 2015-ben mutatta be a Powerwall nevű fali energiatároló lítiumion-akkuját, amelyet a háztartásoknak szánnak. Ennek az üzleti változata a Powerpack, amelyre a dél-ausztráliai telep is épült. A tesztelés után a telep 30 ezer háztartásnak biztosít majd tartalék energiát, ha éppen nem fúj a szél a térséget árammal ellátó Hornsdale szélerőműtelepen.

Kapcsolódó

A Tesla egyetlen bejelentéssel forradalmasítja a napenergia-ipart

A SpaceX milliárdosa, Elon Musk szerint az a baj, hogy éjjel nem süt a nap. De megoldották.