3D nyomtatással készült vécé várja a turistákat Szucsouban

2017.12.05. 09:17

Háromdimenziós nyomtatással készült nyilvános mellékhelyiség és QR-kódos vécépapír várja a turistákat a kelet-kínai Szucsou városában, amely a legmodernebb technológiákat felhasználva igyekszik kivenni a részét a kelet-ázsiai országban immár lassan három éve zajló, a mellékhelyiségeik jobb karbantartását és szervezettebb üzemeltetését célzó „vécéforradalomból”. A szucsoui Sun Mountain Nemzeti Parkerdő munkatársai szerint az építkezési hulladékból készült 200 négyzetméteres, zöld és barna színű vécéblokkhoz semmilyen acél alapanyagot nem használtak, ám az épület erősebb, mint a betonból készült változatai.

A város egyéb helyszínein is QR-kód beszkennelésével lehet 80 centiméternyi vécépapírhoz jutni a nyilvános illemhelyeken, de akinek ennél többre van szüksége, annak fizetnie kell. A becslések szerint a QR-kódos megoldással átlagosan 80 százalékkal csökkent a város nyilvános mellékhelyiségeinek vécépapír-fogyasztása. A jövőben még több vécében bevezetik az újítást, írja az MTI a Xinhua kínai hírügynökség híre alapján.

Szucsouban a turisták ma már egy internetes platformon is utánanézhetnek, hogy hol van a hozzájuk legközelebbi illemhely, és mekkora a sor, illetve megjegyzést is fűzhetnek a vécékhez.

Hszi Csin-ping kínai államfő hétfőn az ország mellékhelyiségeinek fejlesztésére irányuló erőfeszítések fontosságát hangsúlyozta. Hszi Csin-ping szerint a nyilvános vécék fejlesztése nem csupán az emberek életszínvonalát javítja, hanem segíthet a turistaforgalom fellendítésében is. Annak ellenére, hogy Kína jelentős turisztikai bevételeket könyvelhet el, a népszerű turistacélpontokhoz tartozó mellékhelyiségek állapota régóta megoldandó problémaként van napirenden.

Noha Kína immár a világ második legnagyobb nemzetgazdasága, az ország szegény vidéki területein az illemhelyek egy része még mindig rettenetes állapotban van. A különböző tákolmányok és a disznóólak szomszédságában lévő, szabad ég alatti gödrök pedig komoly higiéniai problémákat okoznak. Kína gazdasági növekedésével párhuzamosan a városlakók életszínvonala is emelkedett, ugyanakkor az ország csaknem 600 millió főt számláló vidéki lakosságának életkörülményei továbbra is fejlesztésre szorulnak.

2015 végére a vidéki háztartások mintegy 75 százalékát felszerelték vízöblítéses vécével vagy száraz toalettel. Ugyanebben az évben meghirdették a „vécéforradalmat”, amelynek céljául az ország mellékhelyiségeinek jobb karbantartását és szervezettebb üzemeltetését tűzték ki célul. Az elmúlt három évben 20 milliárd jüant fordítottak 68 ezer mellékhelyiség felállítására vagy renoválására az ország turistacélpontjainál, és a következő három évben további több tízezer vécét készülnek üzembe helyezni vagy korszerűsíteni.  • Hírek
  • Hírek