Andrea, Ilma
4 °C
12 °C

17,7 milliárd forintnyi bitcoint loptak el

2017.12.07. 11:22

Miközben csúcsokat döntöget a bitcoin árfolyama, nem tétlenkednek a kiberbűnözők sem:

  • Csütörtök reggelre újabb történelmi csúcsot ért el a bitcoin árfolyama, a Bitstamp kriptodeviza-kereskedelmi platformon reggel 14 ezer dollár fölé emelkedett a jegyzés. Huszonnégy órával korábban, szerda reggel még a 12 ezer dolláros rekordszint áttöréséről szóltak a hírek.
  • Szerdán nem sokkal reggel 6 óra után elloptak a NiceHash bitcoinbányász oldalon a belső pénctárcákból 4736,42 ott tárolt bitcoint, ami jelenlegi értéken 66,31 millió dollár (17 697 709 113 forint) veszteséget jelent a bitcoinbányászoknak.

A hekkerek két lépésben helyezték át külső walletekbe az ellopott bitcoinokat. A Nicehash a támadás után 24 órára fel is függesztette működését, hogy kiderüljön pontosan kiktől és hány BTC-t loptak el – írja a Techcrunch. A NiceHash azt javasolja a felhasználóinak, hogy sürgősen változtassák meg jelszavaikat, lehetőleg az összes általuk használt szolgáltatásban.

A kriptojellege miatt szinte követhetetlen bitcoint szervezett bűnözői körök is előszeretettel használják üzleti tranzakcióik során, a bevett gyakorlat szerint a mostani zsákmányért valószínűleg drogot vesznek a dark weben.

A bitcoin árfolyama az idén rohamosan emelkedett, de rendkívül nagy kilengések mellett. Januárban még 800 dolláron állt, májusban 2000 dollár fölé, szeptemberben 5000 dollár fölé, novemberben pedig 11 ezer dollár fölé emelkedett az árfolyam.

Az utóbbi napokban tapasztalt emelkedést leginkább az magyarázza, hogy az amerikai értékpapír-piaci felügyelet a múlt héten engedélyezte a kriptodeviza határidős kontraktusok bevezetését a tőzsdéken. A digitális devizák így felzárkózhatnak a hagyományos pénzügyi eszközök közé az értékpapír-piaci kereskedelemben – írja az MTI.

Bitcoin kisokos

  • A bitcoin egy nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz, amelyet 2009. január 3-án egy ismeretlen – fórumos nevén Satoshi Nakamoto, aki nem Elon Musk – bocsátott ki, közvetlenül a 2008-as amerikai bankválság kirobbanása után. Maga a bitcoin elnevezés nemcsak a fizetőeszközt jelöli, hanem az annak alapjául szolgáló elosztott hálózatot is.
  • A bitcoin nem függ központi kibocsátóktól és hatóságoktól, sem egyéb megbízható harmadik féltől, mivel a peer-to-peer hálózat csomópontjai által tárolt elosztott adatbázisra támaszkodik. Az adatbázis tartalmazza a fizetések adatait, garantálva az elektronikus fizetőeszközökkel szembeni alapvető követelményeket. A biztonságot digitális aláírások és proof-of-work rendszer adja.
  • A bitcoinok elvileg biztonságosan tárolhatók egy pénztárcafájlban, személyi számítógépen, mobiltelefonon, külső adathordózókon vagy felhő alapú szolgáltatóknál, küldésükhöz és fogadásukhoz pedig csak a küldő illetve a fogadó bitcoincíme szükséges.
  • A peer-to-peer felépítés és a központi irányítás hiánya megakadályozza bármilyen hatóság számára, hogy a forgalomban levő pénzmennyiséget és tranzakciókat kontrollálja vagy befolyásolja, ami lehetetlenné teszi a manipulációt és infláció gerjesztését. A bitcoin a legismertebb a virtuális fizetőeszközök, a kriptodevizák között, amelyek közül több száz van forgalomban. Egy másik népszerű kriptodeviza a bitcoin nagy riválisa, az ether.
Kapcsolódó

Fenekestül felforgathatja a pénzvilágot a bitcoin riválisa

Óriási kilengések és soha nem látott piaci érdeklődés övezi a kriptovalutákat idén, nem véletlenül. A hátterükben működő technológia ugyanis megreformálhatja a digitális gazdaságot, amire a nagyvállalatok és bankok is kezdenek rájönni. Fantomérmék, blokkláncok és okosszerződések jelentik az üzleti élet jövőjét?