Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A kínaiak már a LinkedInen hekkelnek

2017.12.11. 10:48

Kínai hekkerek hamis LinkedIn-profilokat használva gyűjtenek információt német tisztségviselőkről és politikusokról – jelentette a német hírszerzés (BfV). Az ügynökség szerint a kínai hekkerek legalább tízezer német állampolgár adatait próbálták megszerezni az oldalon.

A BfV vezetője, Hans-Georg Maassenszerint a hamis profilok bizonyítják, hogy a csúcsvezetők behálózásával Kína Németország politikai aláaknázására törekszik. 

Ez egy széles körű kezdeményezés a parlament, a minisztériumok és a kormányzati szervek befolyásolására.

A múltban Kína következetesen tagadott minden vádat, amit internetes kémkedéssel kapcsolatban nekik szegeztek. A német fél álláspontjára még nem reagáltak.

A BfV bemutatta a nyolc legaktívabb kamuprofilt, akik a német LinkedIn-felhasználók után kémkedtek. Úgy tervezték őket, hogy vonzónak tűnjenek más felhasználóknak, és olyan fiatal kínai szakértőket reklámoztak, akik nem is léteznek. Egyikük, Allen Liu állítólag egy gazdasági tanácsadó cégnél dolgozik humánerőforrás-menedzserként; Lily Wu pedig egy kelet-kínai konzorciumnál dolgozik. A BfV szerint egyikük sem valódi személy.

A BfV aggasztónak tartja, hogy a kínai hírszerzés informátorként próbál beszervezni magas rangú politikusokat. Tavalyi jelentésük szerint a kínaiak kibertevékenysége egyre agresszívabb, és az aktivitásuk fokozódott a szeptemberi parlamenti választás alatt. Igencsak aktív volt a Fancy Bear, illetve APT28 néven ismert csoport is; róluk feltételezik, hogy az orosz kormánynak dolgoznak.

(BBC News)