Jenő
-3 °C
6 °C

Billentyűzetfigyelőt találtak a HP laptopjain

GettyImages-482114335
2017.12.11. 14:02

Michael Myng biztonsági kutató véletlenül rábukkant egy billentyűzetfigyelő szoftver kódsoraira. A rejtett kód a HP laptopjaihoz tervezett meghajtóprogramokban lapult. A HP szerint a kérdéses kódot 460 laptopra telepítették föl, és potenciális biztonsági veszélyt jelent. Azóta kiadtak egy javítást, amivel a billentyűzetfigyelő könnyűszerrel eltávolítható.

A szoftvert többek között az EliteBook, a Pavilion és az Envy termékcsalád gépeire telepítették föl. A HP közzétette az érintett eszközök listáját, egészen 2012-ig visszamenőleg.

Myng akkor bukkant rá a billentyűzetfigyelőre, amikor a Synaptics Touchpad szoftverét vizsgálta. Azon töprengett, hogy működik a HP laptopja billentyűzetén a háttérvilágítás; akkor fedezte fel a billentyűzetfigyelő szoftvert, amikor jobban utánajárt a témának. Myng elmondta, hogy a kémprogram alapból inaktív, de egy külső támadás észrevétlenül bekapcsolhatja, és minden karaktert rögzít, amit a felhasználó begépel.

A HP szerint a billentyűzetfigyelőt eredetileg a Synaptics szoftver részeként fejlesztették, hogy segítsen a hibák visszafejtésében. Elismerték, hogy a mostani helyzet a vásárlók bizalomvesztéséhez vezethet, de leszögezték, hogy sem a Synaptics, sem a HP nem fért hozzá a felhasználók személyes adataihoz a hiba miatt.

(Borítókép: Vivek Prakash / Bloomberg / Getty Images Hungary)

(BBC News)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?