Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Amerika nagyot lépett a szabad internet kinyírása felé

000 V61RQ
2017.12.14. 20:13 Módosítva: 2017-12-14 20:32:13

Eltörölte a netsemlegességet biztosító előírásokat az Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottsága (FCC) csütörtökön, írja a BBC. A bizottság három republikánus tagja igennel, két demokrata tagja nemmel szavazott a hatóságot vezető Ajit Pai előterjesztésére, amelyben a netsemlegesség eltörlését javasolta.

A döntés azt a 2015 februárjában hozott határozatot írja felül, amelyet az akkor még demokrata többségű kommunikációs bizottság fogadott el, és amely eddig bebiztosította a netsemlegességet. Ezek olyan szabályok voltak, melyek megtiltották a netszolgáltatóknak, hogy leállítsák vagy lassítsák a hozzáférést bizonyos tartalmakhoz, vagy fizetség ellenében egyes tartalomszolgáltatókat olyan előnyben részesítsenek, amelynek eredményeként azok szolgáltatásai másokénál gyorsabban juthatnának el a fogyasztóhoz.

A netsemlegesség eltörlése sokak szerint a felhasználók és a kisebb cégek helyett a legnagyobb netszolgáltatók érdekeit szolgálja ki. Az Egyesült Államokban óriási vitát kiváltó téma jelentőségéről ebben a cikkben írtunk részletesebben:

Nyitókép: düh és gyász az FCC székháza előtt (Brendan Smialowski/AFP)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?