Aliz
6 °C
14 °C

Bűnösnek vallották magukat a fél internetet bedöntő Mirai botnet fejlesztői

2017.12.14. 15:29

A Rutgers Egyetem egykori diákja és két másik férfi bűnösnek vallotta magát a Mirai botnet létrehozásában, eladásában és használatában. 2016 októberében a Mirai botnet támadása a fél internetet magával rántotta. A 21 éves Paras Jha pénteken beismerte, hogy ő írta a kódot, ami lehetővé tette a Mirainak, hogy feltelepüljön az érintett számítógépekre.

Jhat szerdán is bűnösnek találta egy New Jersey-i bíróság egy hekkertámadás miatt, ami folyamatosan leállította a Rutgers Egyetem számítógépes hálózatát 2014 és 2016 között, napokra megbénítva az intézmény internet-hozzáférését.

A két másik vádlottat – a 20 éves Josiah White-ot és a 21 éves Dalton Normant – bűnrészesnek találták a Mirai-ügyben. Jha és Norman ugyancsak bűnösnek vallotta magát több, a konkrét esettől külön tárgyalt online csalás ügyében.

A Mirai botnet több százezer internetre csatlakozott eszközt fertőzött meg tavaly októberben. A létrehozói ezután arra használták a botnethálózatot, hogy weboldalakat támadjanak, és DDoS-támadásokat indítottak több online infrastruktúra ellen. A támadás miatt több tucat nagyobb weboldal elérhetetlenné vált az Egyesült Államokban és Európában. A leállás érintette a Twittert, a Spotify-t és a PayPalt is. A leállás körülményeit és jelentőségét ebben a cikkben ismertettük.

A hatóságok szerint nem Jha és társai követték el a konkrét bűncselekményt. A támadásra azután került sor, hogy valaki – akiről feltételezik, hogy Jha lehetett – nyilvánossá tette az interneten a Mirai forráskódját, így azt azután már bárki felhasználhatta.

(Reuters)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?