János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bűnösnek vallották magukat a fél internetet bedöntő Mirai botnet fejlesztői

2017.12.14. 15:29

A Rutgers Egyetem egykori diákja és két másik férfi bűnösnek vallotta magát a Mirai botnet létrehozásában, eladásában és használatában. 2016 októberében a Mirai botnet támadása a fél internetet magával rántotta. A 21 éves Paras Jha pénteken beismerte, hogy ő írta a kódot, ami lehetővé tette a Mirainak, hogy feltelepüljön az érintett számítógépekre.

Jhat szerdán is bűnösnek találta egy New Jersey-i bíróság egy hekkertámadás miatt, ami folyamatosan leállította a Rutgers Egyetem számítógépes hálózatát 2014 és 2016 között, napokra megbénítva az intézmény internet-hozzáférését.

A két másik vádlottat – a 20 éves Josiah White-ot és a 21 éves Dalton Normant – bűnrészesnek találták a Mirai-ügyben. Jha és Norman ugyancsak bűnösnek vallotta magát több, a konkrét esettől külön tárgyalt online csalás ügyében.

A Mirai botnet több százezer internetre csatlakozott eszközt fertőzött meg tavaly októberben. A létrehozói ezután arra használták a botnethálózatot, hogy weboldalakat támadjanak, és DDoS-támadásokat indítottak több online infrastruktúra ellen. A támadás miatt több tucat nagyobb weboldal elérhetetlenné vált az Egyesült Államokban és Európában. A leállás érintette a Twittert, a Spotify-t és a PayPalt is. A leállás körülményeit és jelentőségét ebben a cikkben ismertettük.

A hatóságok szerint nem Jha és társai követték el a konkrét bűncselekményt. A támadásra azután került sor, hogy valaki – akiről feltételezik, hogy Jha lehetett – nyilvánossá tette az interneten a Mirai forráskódját, így azt azután már bárki felhasználhatta.

(Reuters)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!