Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pár percre az oroszok eltéríthették a globális internetet

GettyImages-502882926
2017.12.15. 12:38

Mint azt a magyar sajtóból a 444 kiszúrta, fura és egyelőre pontosan nem megmagyarázott incidens történt szerdán a globális internethálózatokon: a Google, a Facebook, a Microsoft és az Apple, tehát a legnagyobbak adatforgalma néhány percre egy lényegében ismeretlen orosz szerveren folyt keresztül. A jelek alapján felmerül a szándékos eltérítés lehetősége. Hogy mi volt az akció pontos célja, nem világos, de szakértők elképzelhetőnek tartják, hogy most vagy a jövőben megpróbálhatják dekódolni a szerveren átfutó, elvileg titkosított adatokat.

Az adatforgalomnál a rugalmas útvonalválasztást a Border Gateway Protocol (BGP) rendszer szabályozza. Az útvonalválasztásokba ugyan emberi hiba is csúszhat, szerdán azonban a szakértői kommentárok szerint valami más történhetett. Kétszer három percig az AS39523 nevű, évek óta inaktív orosz forgalomirányító rendszer kezdett új útvonalakat kijelölni, így jelentős adatforgalom az ő szervereiken folyt át.

Bár ez csak néhány percig tartott, az eltérítés nagyon sok IP-címet érintett, így összesen komoly adatmennyiség ment át a szervereken. Hogy ezekkel mit lehet kezdeni, nem teljesen tiszta. A webes és e-mailes titkosítás miatt elvileg a hasonló BGP-s forgalomátirányításnál nem tudják simán dekódolni az adatokat, de Dan Goodin, az Ars Technica biztonsági szakértő szerkesztője szerint elképzelhető, hogy a gyakorlatban valakik mégis képesek erre, vagy ha most még nem is, legalább lemásolják a rajtuk átfutó adatokat, hátha később találnak rá a megoldást.

Áprilisban már történt egy hasonló incidens: akkor a Visa, a MasterCard és más pénzügyi szolgáltatók adatai mentek át egy orosz internetszolgáltató szerverein, hasonlóan gyanús körülmények között.