Olivér
4 °C
8 °C

Vietnam 10 ezer fős online hadsereget állít fel

2017.12.27. 13:42

A vietnami hadsereg 10 ezer fő online különítményt állít fel, írja  a helyi sajtóra hivatkozva a Bloomberg. Az internetkatonák feladata a kormány által helytelennek ítélt nézetek jelentette fenyegetés elhárítása lesz - ennél pontosabban nem határozták meg egyelőre, hogy ez a gyakorlatban mit jelent.

Vietnamban borzasztó népszerűek a nyugati közösségi szolgáltatások, aminek a fő oka, hogy - például Kínával ellentétben - ezeket nem tiltotta be a kormány, hogy a hazai klónjaik piacát megvédje. Az ország lakosságának közel 60%-a 35 év alatti, és ők jelentik a közösségi oldalak fő célcsoportját. Mindez az olcsó okostelefonok és a mobilinternet elterjedésével együtt ahhoz vezetett, hogy Vietnamban a legmagasabb az egész világon a közösségi médiát használók aránya a lakosságban.

A kormánynak azonban komoly fejfájást okoz, hogy a nyugati közösségi oldalakat nem tudja kedve szerint cenzúrázni. A Facebook idén 159 felhasználói fiókot szüntetett meg, a YouTube pedig 4500 videót törölt a vietnami kormányszervek kérésére (ezek arra hivatkoztak, hogy ezek a tartalmak sértik az ország törvényeit), de úgy tűnik, ez nem elég. Éppen most zajlik egy olyan törvényjavaslat előkészítése, ami minden online szolgáltatót kötelezne, hogy a vietnami felhasználók adatait fizikailag Vietnamban levő szervereken tárolják. És ennek tetejébe jön majd a katonaságon belül működő 10 ezres különítmény, ami valószínűleg az orosz trollhadsereghez hasonlóan fog majd dolgozni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?