Vietnam 10 ezer fős online hadsereget állít fel

2017.12.27. 13:42

A vietnami hadsereg 10 ezer fő online különítményt állít fel, írja  a helyi sajtóra hivatkozva a Bloomberg. Az internetkatonák feladata a kormány által helytelennek ítélt nézetek jelentette fenyegetés elhárítása lesz - ennél pontosabban nem határozták meg egyelőre, hogy ez a gyakorlatban mit jelent.

Vietnamban borzasztó népszerűek a nyugati közösségi szolgáltatások, aminek a fő oka, hogy - például Kínával ellentétben - ezeket nem tiltotta be a kormány, hogy a hazai klónjaik piacát megvédje. Az ország lakosságának közel 60%-a 35 év alatti, és ők jelentik a közösségi oldalak fő célcsoportját. Mindez az olcsó okostelefonok és a mobilinternet elterjedésével együtt ahhoz vezetett, hogy Vietnamban a legmagasabb az egész világon a közösségi médiát használók aránya a lakosságban.

A kormánynak azonban komoly fejfájást okoz, hogy a nyugati közösségi oldalakat nem tudja kedve szerint cenzúrázni. A Facebook idén 159 felhasználói fiókot szüntetett meg, a YouTube pedig 4500 videót törölt a vietnami kormányszervek kérésére (ezek arra hivatkoztak, hogy ezek a tartalmak sértik az ország törvényeit), de úgy tűnik, ez nem elég. Éppen most zajlik egy olyan törvényjavaslat előkészítése, ami minden online szolgáltatót kötelezne, hogy a vietnami felhasználók adatait fizikailag Vietnamban levő szervereken tárolják. És ennek tetejébe jön majd a katonaságon belül működő 10 ezres különítmény, ami valószínűleg az orosz trollhadsereghez hasonlóan fog majd dolgozni.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla