Blanka, Bianka
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Óriási vérengzés jön a világ egyik legnagyobb IT-iparában

2017.12.29. 10:01

Rossz napok várnak az indiai informatikusokra. Az elmúlt évtizedekben hatalmasra nőtt iparág az olcsó és alacsonyan képzett munkaerőre épített, és az automatizáció pont ezeket a munkaköröket fenyegeti.

Idén már 56 000 ember elbocsátottak, felére csökkent a kezdő informatikusoknak kiírt álláshirdetések száma, és a szakértők szerint további elbocsátások várhatók. A korábbi évek egy százalék körüli lemorzsolódása után 2017-ben az indiai IT cégek a dolgozók 2-6 százalékától megszabadultak - írja a Quartz.

  • az Infosysnél a korábbi tíz helyett csak hárman dolgoznak egy csapatban egy-egy projekten
  • a Cognizant hatezer dolgozó munkáját automatizálta

Korábban úgy dolgoztak az indiai IT cégek, hogy felvettek egy rakás frissen képzett alkalmazottat, és vártak a jó megrendelésekre. Most viszont sokkal óvatosabbak, és szerződéses munkákra veszik fel a dolgozókat.

Egy iparági előrejelzés szerint akár 700 000 alacsonyan képzett indiai informatikus elveszítheti az állását 2022-ig. A szektor igyekszik átállni a kevésbé emberigényes munkákra, többek közt a mesterséges intelligencia, a videokonferenciázás és a felhőszolgáltatások területén, és egyre kisebb szüksége van adatbevitelre és más, alapszintű munkákra. A munkaerőnek azonban csak az 5 százaléka elég képzett, hogymagasabb szintű informatikai feladatokat is el tudjon látni - írja a Quartz.