Gergely
4 °C
23 °C

Robotápolókat alkalmaz egy japán kórház

2018.01.02. 13:39

A japán Nagojai Egyetem klinikája bejelentette, hogy februárban elindítanak egy kísérleti projektet, amelyben egyszerűbb ápolói feladatok ellátására robotokat állítanak üzembe – írja az ITcafé.

robot.thumb

A terv szerint a robotok fogják széthordani a gyógyszereket, illetve szállítani a tesztmintákat és más felszerelést a sebészet, a gyógyszertár és a labor között. A kórház dolgozói egy tablet segítségével bízhatják meg őket feladatok ellátásával. Az autógyártásban már alkalmazott robotrendszer az egyetem és a Toyota közös fejlesztése – a háttérben a Toyota Industries áll, az a leányvállalat, amely az önvezető autók fejlesztését is végzi.

A kísérleti csapat négy robotból áll majd, mindegyik más kórterembe kerül, és az éjszakai műszakban, délután öttől másnap reggel nyolcig végzik a munkájukat. A tesztidőszak egy év lesz, ennek tapasztalatai alapján döntenek majd arról a vezetők, hogy egyéb feladatok ellátásával is megbízzák-e a gépeket.

A robotnővérek a kórház alaprajza alapján tájékozódnak, de a pontos és balesetmentes közlekedéshez radarokat és kamerákat is használnak. Ha ember kerül az útjukba, akkor automatikusan ki tudják kerülni, illetve egy ilyen szituációban elindul egy hangfelvétel, amelyben kérik, hogy engedjék át őket. Az emeletek között lifttel közlekednek, és ha érzékelik az akkutöltés alacsony szintjét, felkeresik a töltőállomást. A gépek 125 centiméter magasak, 50 centi szélesek, a vastagságuk 63 centi, úgy néznek ki, mint egy hűtőszekrény, maximális közlekedési sebességük 3,6 kilométer per óra, raktérfogatuk 90 liter, maximális teherbíró képességük 30 kilogramm.

A kórház igazgatója nagy reményekkel várja a tesztet, úgy véli, az időrabló rutinmunka elvégzését átvehetik a gépek, és akkor a nővérek és a többi szakember jobban koncentrálhatnak a fontos, elsődleges feladataikra.