Szilárda
-4 °C
2 °C

A Facebook segíthet a járványok megfékezésében

2018.01.04. 08:49

Az online közösségi hálózatok, például a Facebook felhasználóiról szóló adatok segíthetnek egy esetleges járvány megfékezésében – írja az MTI egy új tanulmány alapján.

Azok az emberek, akik társaságaikban központi szerepet játszanak, nagyobb valószínűséggel visznek át kórokozókat egyik csoportból a másikba. Az ilyen embereket ezért elsődlegesen lehetne beoltani – írják a Journal of the Royal Society Interface szaklapban megjelent tanulmány szerzői. A kutatás során több mint 500 diák digitális és valós kapcsolatait vizsgálták meg.

Az interneten a legkiterjedtebb kapcsolati hálóval rendelkező embereknek a való életben is több kapcsolatuk van, így ők szociális hidakat képeznek, amelyeken keresztül a fertőző betegségek, például az influenza is továbbterjedhetnek.

Ha nem áll rendelkezésre elegendő oltóanyag az összes, a járvány által veszélyeztetett embernek, a védelmi intézkedéseket koncentrálni lehetne a kiterjedt kapcsolati hálóval rendelkező emberekre. Ez a módszer egyrészt költséghatékony, mivel az online aktivitás könnyedén követhető. Másrészt számítógépes modellek szerint

csaknem ugyanannyira hatékony lehet, mint a jelenleg létező legoptimálisabb oltási stratégia

– mondta Enys Mones, a Dán Műszaki Egyetem munkatársa, a tanulmány társszerzője.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!