Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elveszett a magyar holdjáró

2018.01.04. 14:53

Nem érkezett meg az év utolsó napjaiban az indiai Mumbaiben tartott tudományos rendezvényre a Puli, a magyar holdjáró prototípusa – írja a Bors.

Hiába voltak kint a kollégáim az eseményen, nem tudták megmutatni az eszközünket működés közben

– mondta a lapnak Pacher Tibor, a Puli Space vezetője.

Azt egyelőre nem tudni, hogy ellopták-e szondát vagy csak elkeveredett. Ami biztos, hogy a bőrönd nem került elő a török légitársaság gépéről. Még ha később meg is lesz, a csapatot már így is biztosan nagy veszteség érte, hiszen elestek azoktól a potenciális támogatásoktól, amelyek a bemutatóval bevonhattak volna.

"A szellemi és anyagi befektetés a Holdra küldendő, végleges Puli megépítéséhez, valamint a jegyvásárlás a Holdra valamelyik amerikai társaság leszállóegységén 2,5-3 milliárd forint lenne, és ez most már reálisan csak 2019 végén valósulhat meg. Ezt hazai cégek is képesek lennének összeadni, de az igazi az állami támogatás lenne, hiszen a Holdról képeket közvetítő Puli nemzeti büszkeségünket növelhetné" – mondta Pacher a Borsnak.

A Puli Space honlapján elérhető legutóbbi, tavaly januári közlemény [pdf] szerint egyébként a céldátum eddig is 2019 volt. Korábban a Puli holdjáró versenyben volt a Google Lunar XPRIZE nevű megmérettetésen is, de végül nem jutottak be az ötcsapatos utolsó körbe.

A projektről korábban itt írtunk részletesebben. Az akkor készült galériánkat a képre kattintva nézhetik meg újra: