Zuckerberg újévi fogadalma: megjavítani a Facebookot

2018.01.05. 11:43

Mark Zuckerberg 2009 óta minden év elején bejelent valamilyen személyes kihívást az adott évre. 2016-ban például a Vasemberéhez hasonló intelligens személyi asszisztenst épített magának, de lefutott már egy év alatt 365 mérföldet, megtanult mandarin nyelven, elolvasott 25 könyvet, tavaly pedig meglátogatta az összes amerikai államot.

Idén mást tervez:

2018-re megfogadta, hogy megjavítja a Facebookot.

Ahogy a Facebook-bejegyzésében írja, 2009-ben, amikor elkezdte a fogadalmasdit, nehéz időszakot élt át a cég, mert a gazdaság épp válságban volt, nekik meg még nem volt fenntartható üzleti modelljük. Szerinte az idei az akkorihoz hasonlóan komoly év.

Kapcsolódó

Maguk nem vették észre, hogy a hirdetők rubelben fizetnek?

A Facebook, a Google és a Twitter képviselője is válaszolt a szenátorok kérdéseire. Nem mindig adtak megnyugtató válaszokat.

"A világ zaklatottnak és megosztottnak tűnik, és a Facebooknak sok teendője van – legyen szó akár arról, hogy megvédjük a közösségünket a zaklatásoktól és a gyűlölettől, megakadályozzuk a nemzetállamok beavatkozását, vagy hogy biztosítjuk, hogy a Facebookon töltött idő jól eltöltött idő legyen" – írja.

Kapcsolódó

A Facebook beismerte, hogy rossz hatással lehetnek ránk

De a közösség hatása pozitív, így a jövőben erre helyezik majd a hangsúlyt. Időszakos tiltás, szakításmenedzsment, öngyilkosság-megelőzés, és persze sok-sok közösségi interakció.

Zuckerberg megfogadja, hogy idén ezeknek a problémáknak a megoldására fog összpontosítani, és mint írja, minden bajt nem fognak tudni elhárítani, de jelenleg túl sok hibát követnek el, és ennél képesek sokkal jobbra. Ehhez ígérete szerint szakembereket is be fognak vonni a munkába.

Példaként említi, hogy ma az egyik legérdekesebb kérdés a techvilágban a centralizáció vs decentralizáció témája, és bár az ő küldetésük is a hatalom emberek kezébe adása, mára sokan elvesztették a hitüket ebben a ígéretben, és inkább úgy érzik, hogy néhány nagy techcégé és a saját állampolgárait megfigyelő kormányoké minden hatalom.

Kapcsolódó

Veszélyesen nagyra nőttek a Szilícium-völgy liberális urai

Az állam helyett már a nagy techcégek az igazi cenzorok, ők döntik el, mi az álhír, és kiket kell a netről kitiltani. Kontroll nélküli monopóliumok és lobbi egy nagyon liberális közegtől – de nem csak a jobboldalnak kellene emiatt aggódnia.

Bár Zuckerberg szerint vannak ellentétes trendek, mint a titkosítás  és a kriptovaluták terjedése, ezeknek a kockázata, hogy nehezebb őket kontrollálni.

Szeretném mélyebbre ásni magam és tanulmányozni ezeknek a technológiáknak a pozitív és negatív hatásait, és hogy hogyan fordíthatnánk legjobban a magunk hasznára őket

– írja.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM