Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Rejtélyes pixelekből áll a Samsung abszurd óriástévéje

2018.01.08. 09:26

Las Vegasban bemutatkozott az OLED technológia eddigi legkomolyabb riválisa, a Samsung által kifejlesztett MicroLED. Hogy pontosan miből is áll egy ilyen MicroLED, arról a dél-koreai cég munkatársai elég keveset árultak el, de nagyon igyekeztek hárítani az OLED-del való hasonlóságot firtató kérdéseinket.

Pedig a MicroLED sok mindenben hasonlít az OLED-re. Minden egyes pixel egyedileg vezérelhető, és saját fényforrása van, nincs szükség háttérvilágításra. 

Lenyűgözően fényes, és ha kell, a lehető legsötétebb fekete.

Első ránézésre azt mondanánk, hogy a MicroLED minőségben képes lehet az OLED megszorongatására. Már csak az a kérdés, hogy mennyibe fognak kerülni az ilyen technológiával működő tévék. 

A MicroLED-eket tenyérnyi modulokra szerelik fel, ezekből lehet olyan méretű és képarányú tévéket összerakni, amilyet csak szeretnénk. Persze nem a vevő fog otthon tévét összelegózni, de a Samsung mérnökei innentől akár 50:9 képarányú kijelzőt is összerakhatnak, ha ahhoz van kedvük.

Most még egy kicsit visszafogottabban építkeztek a Samsung mérnökei, bár a végeredmény nem kevésbé abszurd: a Las Vegas-i idő szerint vasárnap este bemutatott The Wall nevű modell - az első moduláris MicroLED tévé - felbontásban teljesen hagyománykövető, kereken 4K-t tud, a képátló hossza azonban

gigantikus 146 col, nagyjából 3,7 méter

Természetesen a Wall ma még csak egy koncepció, a CES-en bemutatott eszközökkel számtalanszor előfordult, hogy végül nem kerültek gyártásba. A Samsung viszont azt mondja, a MicroLED-et azzal a szándékkal hozta létre, hogy hamarosan piacra dobja. Ideális lehet például kisebb mozikba.

Tévés fronton a Samsung már a 8K-ra is készül, és ez a QLED tévéje elvileg akár a normál felbontású tartalmat is felskálázza 8K-ra. Arra mondjuk nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy a bemutatott képesség hogyan működik valódi műsorokkal, mert a bemutatón csak gondosan kiválasztott rövid klipek voltak láthatók.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?