Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

8 kütyü, amit azonnal hazavittünk volna a CES-ről

Bőröndben ekkora királyságot még nem láttunk

A CES óriási közönségkedvence volt a Modobag nevű bőrönd, ami ránézésre egy standard kézipoggyász méretű fekete táska, kerekeken gurul, elég masszív már ránézésre is, és vannak rajta USB portok, hogy tölthessük a cuccainkat. Ez eddig nem nagy ügy, csakhogy: itt a "kerekeken gurul" részt nem úgy kell értelmezni, hogy húzzuk magunk után, hanem úgy hogy ráülünk, meghúzzuk a gázt, és már robogunk is vele, mint valami nanoméretű mopeddel.  10-12 kilométeres tempót bír óránként és egy full feltöltéssel a hatótávolsága 13 kilométer. Én most így hirtelen elképzelni sem tudok jobb mókát egy reptéri átszállás vidám eltöltésére, mint a bőröndháton ralizás.

Pálinka, szerelmem, légy az enyém

Rendkívül vicces megfigyelni, ahogy Amerikában a kézműves sörforradalomból szépen kinő egy oldalág az otthoni pálinkafőzéssel, és azt hiszik, hogy ez valami hipszter dolog, miközben Magyarországon meg régebbi hagyomány, mint hogy Kolumbusz elindult volna turistáskodni. A csúcsragadozó jelenleg ebben a sportban a Picobrew sörfőzős cég Picostillje, amivel vodkát-whiskeyt főzhetünk otthon, de a fejlesztők bátorítanak a kreatív kísérletezésre is. Mondjuk apám törkölypálinkájától valószínűleg atomjaira hullana az egész hóbelevanc, és másnap Trump porig bombázná egész Pest megyét tömegpusztító fegyverek erős gyanúja miatt. SAD.

A robotok elveszik a pingpongozók munkáját is

A japán Omron cég mindenféle ipari robotikai megoldásban utazik, és a CES-re összepakoltak egy elég ijesztően kinéző monstrumot, egy pingpongütővel a manipulátorkarjában. Namost az egy dolog, ahogy kinéz, de meghökkentően jól is játszik. Ránézésre az indexes bajnokságban a top8-ig tuti eljutna, de igazság szerint a dobogóról is csak egy komolyabb áramszünet segítségével tudná a humán kollektíva letaszítani. A gép ugyan csak a képelemző és precíziós mozgatórendszerek demonstrálására készült, de a fejlesztők azt mondták, annyian kérdezték tőlük, hogy meg lehet-e venni, hogy ha hazaértek, csak összeraknak belőle egy rendes pingpongtanító-edzőpartner robotot.

Netflix a guruló kenyérpirítóban

Először 2014-ben mutatkozott be a Keecker robotja, de csak idén mutatták be a végleges verzióját, és ezt már meg is tudjuk venni. Elsősorban biztonsági célokat szolgál, a tetejére épített 360 fokos kamerával folyamatosan figyeli a környezetét, ugyanakkor szórakoztatja is a felhasználóit, a beépített projektorával tud falra vetíteni filmeket. A kínálat bőséges, hiszen Android TV rendszer fut rajta, tehát az Amazontól a Netflixig mindenféle videós szolgáltatáshoz hozzáfér. Beállítását és irányítását hangutasításokkal kell megoldani, és ebben a Keecker valamivel kifinomultabb az átlagos androidos rendszereknél, hiszen azt is tudja értelmezni, ha azt mondjuk neki, hogy "menjen be a gyerekszobába, és vetítse az esti mesét a plafonra". Az akkumulátorát viszont önállóan kezeli, beáll a töltőállomására, mielőtt lemerülne.

Távirányítós háziállatok

A Petcube segítségével az otthon ránk váró háziállatunkkal tudunk interaktív kapcsolatba lépni. Persze nem egy teknőssel vagy egy kígyóval, de a macskákat és a kutyákat egész ügyesen kezeli a rendszer. Első termékük egy kockaformájú webkamera, amely kétirányú kapcsolatot biztosít a háziállatunkkal, nemcsak láthatjuk őket, hanem beszélhetünk is hozzájuk. A macskásoknak a beépített és irányítható lézerpointert nem kell magyarázni, úgy megmozgathatják az állatot, hogy mire hazaérnek, a cica csak egy kis simogatásra vágyjon. Most viszont egy állatfelismerő kamerával felszerelt Petcube Bites nevű ételadagolót is bemutattak, ami már a kutyákkal is kompatibilis. Elég odaállniuk a beépített kamera elé, hogy egy szelfit küldjenek magukról a gazdinak, és máris kipottyanhat egy finom falat az orruk elé.     

Bringázz a munkába(n)!

Új állami közegészségügyi program a láthatáron: a munkahelyi biciklizés. Úgy tűnik mások is rájöttek, hogy kellemetlen már a munkakezdés előtt összekoszolni a ruhánkat, meg aztán el is üthetnek minket a bringabarát budapesti sofőrök. Sokkal kényelmesebb és kevesebb kockázattal jár bebuszozni az irodába, mint biciklire pattanni. Hogy így se tunyuljunk el, biciklizhetünk az irodában, miközben a beépített állványra helyezett laptopunkat nyomkodjuk. Bónusz szórakozási lehetőséget biztosít, hogy a szobabiciklinek kis kerekei vannak, így a kollégáink eltolhatnak minket, ha útban vagyunk.    

Mi szalad a falban?

Éppen a napokban mesélte el egy ismerős a horrorisztikus élményeit, hogy egy külföldi szállodában arra ébredt, hogy egerek rohangálnak a falban, és pontosan ezt tudja precízen kimutatni a Walabot szuperkifinomult radarja. Egyáltalán nem lepődünk meg azon, hogy a gyártó Vayyar egy izraeli cég. A Walabot persze nemcsak a rágcsálókat észleli, hanem azt is pontosan megmondja, hogy a festett fal mélyén hol van vezeték, gerenda vagy cső, így elkerülhetjük a fúrásból eredő karasztrófát. A Vayyar vadiúj radartechnológiáját másra is felhasználják, lehet belőle mozgásérzékelőt építeni, és az önvezető autóknak is fontos részévé válhat.    

100 fokos valóság

Kívülről nézve nagyon hülyén áll az ember fején a sanghaji Realmax szemüvege, belülről viszont nemcsak a környezetünket látjuk, hanem a kiterjesztett valóságot is, ebben a demóban például egy hableányt és körbe-körbe úszkáló halakat. A Realmax Qian szemüveg 100,8 fokos látószöget kínál, tehát nemcsak az orrunk előtt jelennek meg rajzolt objektumok, hanem a szemünk sarkából is látunk dolgokat. A beépített kézfelismerésnek hála kapcsolatba tudunk lépni a rajzolt objektumokkal, és ha elég ügyesek vagyunk, meg tudjuk fogni azokat. A szemüveg meglepően könnyű, amikor elmerültünk a kevert valóságban, egy idő után észre sem vettük, hogy a fejünkön van.