Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Google betiltotta a gorillát

2018.01.16. 11:01

Még 2015-ben történt, hogy a Google kemény kritikát kapott, amiért a képfelismerő algoritmusuk automatikusan gorillának bélyegezte a fotókon látható feketéket. A vállalat megígérte, hogy azonnali lépéseket tesznek az ügyben, hogy a jövőben elkerüljék a hasonló kínos incidenseket.

Mint kiderült, az azonnali lépés az volt, hogy megakadályozták, hogy a Google Photos automatikusan a gorilla címkét illessze a gorillát ábrázoló képekhez. Ugyanilyen tiltólistára került a „csimpánz” és a „majom” szó is. A Google algoritmusa már akkor sem címkézi fel az ilyen témájú képeket, ha azon valóban az adott főemlősök láthatók.

Persze, ezt a megoldást a Google nem tette ki az ablakba. A Wired magazin viszont utánajárt a dolognak. Több mint negyvenezer fotót töltöttek föl a képkezelő szolgáltatásba. Az algoritmus automatikusan fölismerte a pandákat, uszkárokat, gibbonokat és orangutánokat, de a nagy testű főemlősöket és majmokat nem.  A Google a Wirednek megerősítette, hogy eltávolították a keresések és címkék közül a gorillákat a 2015-ös incidens óta, arra hivatkozva, hogy

a képcímkézés technológiája még gyerekcipőben jár, és sajnos távolról sem tökéletes.

A gorillavakság a Google más platformjaira is jellemző: az objektumfelismerő fotóalkalmazás, a Google Lens sem tudja azonosítani a főemlősöket. Ugyanakkor a Google Assistant vagy a Google Cloud Vision ezzel is megbirkózott. Mindenesetre az a tény, hogy a Google az elmúlt két évben nem tudott olyan képfelismerő algoritmust fejleszteni, amivel kiküszöbölhetnék a 2015-ös hibát, azt mutatja, hogy a gépi tanulás és a képfelismerés tényleg gyerekcipőben jár.

A jelenség nem csak a Google-t érinti. Amikor a Flickr bevezette a saját képfelismerő megoldását, számos problémát okozott az automatikus címkézés: a rendszer majomnak nézett egy fekete férfit, illetve a dachaui koncentrációs tábor egyik fotóját őserdei edzőteremként (jungle gym) azonosította. A Flickr sem tudott jobb megoldást a helyzetre, mint azt, hogy eltávolították az automatikus címkék közül a majom (ape) szót.

(The Guardian)