Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A fél világ megőrül a Google új szolgáltatásáért

2018.01.17. 14:12

A Google Arts & Culture nem egy vadonatúj alkalmazás, több mint egy éve elérhető Androidon és iOS-en. Csakhogy az alkalmazáson belül elindult egy vadonatúj szolgáltatás, ami a saját szelfijeinket hasonlítja össze híres festők portréival. Ez akkora siker lett, hogy az Arts & Cultures a hétvégén a legnépszerűbb alkalmazások toplistájának élére került az Apple App Store-ban.

Patrick Lenihan, a Google szóvivője szerint őket is meglepte a hirtelen siker. Az Arts & Culturest nagyjából egy hónapja bővítették ki az új funkcióval, de mostanáig tartott, hogy az internet népe is fölfedezze magának. Szóval ha nem érti, hogy miért árasztják el a Twittert, az Instagramot és a Facebookot az ismerőseink szelfijei híres festmények társaságában, hát tessék, itt a magyarázat.

Nem tudni, hogy ki indította el a lavinát, de Lenihan szerint az alkalmazás népszerűségéhez nagyban hozzájárult, hogy a népszerű híroldalak, például a Gizmodo és a Buzzfeed is cikket írt a jelenségről. A Know Your Meme beszámolója szerint az olyan hírességek, mint Pete Wentz a Fall Out Boy-ból szintén nagy lökést adtak az alkalmazás sikerének - és innentől nem volt megállás.

Az arcfelismerőt a Google Cultural Institute fejlesztette, a Google egy nonprofit, párizsi szervezete, ami a művészetet és a technológiát próbálja közös nevezőre hozni.

Az alkalmazás használata egyszerű. Csak készítenünk kell egy szelfit, és a Google arcfelismerő technológiája listáz egy csomó hasonló remekművet az amszterdami Rijksmuseum, a washingtoni Phillips Collection vagy az ausztráliai National Portrait Gallery gyűjteményéből. Az app százalékos értékelést is ad arról, hogy mennyire hasonlít a saját fotónk a kiválasztott híres portréhoz. 

Az arcfelismerő még csak az Egyesült Államokban érhető el. Lenihan szerint a Google-nek nincsenek konkrét tervei a globális megjelenéssel, de az alkalmazás népszerűségét elnézve nem lenne meglepő, ha a projekt ezek után kiemelt prioritást kapna.

(Artnet | Business Insider | Gimzodo | BuzzFeed | Know Your Meme)