Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

100 millió dollárt is fizethettek egy magyar startupért

18880289 10156260803489867 9128889774428440826 o
2018.01.19. 15:00

Az új technológiák támogatásával és begyűjtésével foglalkozó One Identity bejelentette, hogy felvásárolják a magyar érdekeltségű Balabit cégcsoportot.

A Forbes szerint a One Identity már 2015-ben megkereste a Balabitet egy közös monitoring szoftver fejlesztésének ötletével, de a felvásárlási ajánlattal csak idén álltak elő.

A tranzakció részletei, így a vételár sem nyilvános, de a Forbes becslései szerint az amerikai cég legalább 100 millió dollárt (több mint 25 milliárd forintot) fizethetett a Balabitért.

A Balabit bevételeinek 95 százaléka külföldi értékesítésből származik. A Balabit ügyfélkörébe többek között multicégek, bankok és államigazgatási szervezetek tartoznak. Korábban mi is foglalkoztunk az információbiztonsági megoldásokat, például privilegizált hozzáférés-kezelést kínáló céggel.

Györkő Zoltán, a Balabit alapító-ügyvezető igazgatója az MTI-nek azt mondta:

  • nem gazdasági kényszer miatt adták el a Balabitet, hanem a fejelődési lehetőségek miatt;
  • az üzlet további technológiai és piaci fejlődést biztosít a Balabitnak, amihez magyar, német és amerikai vállalatok tartoznak;
  • a Balabit alapítói a következő évben eldönthetik, hogy részvényessé válnak, vagy a kivásárlás mellett döntenek;
  • a cég dolgozóit a tranzakció gyakorlatilag nem érinti.

A Balabit-csoport veszteséges volt, miután 2014-től nyolcmillió dollár kockázatitőke-finanszírozást vettek igénybe, de a tervek szerint a következő üzleti évet már nullszaldóval zárhatják. A Balabit konszolidált árbevétele a 2016/2017-es üzleti évben 20 millió euró, több mint 6 milliárd forint volt – 20 százalékkal több, mint egy éve. Idén 25-30 százalékos növekedésre számítanak.

(MTI | Forbes | Balabit)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!