Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Új szereplője van a kereskedelmi rakétabiznisznek

2018.01.21. 10:14

Az új-zélandi székhelyű Rocket Labs sikerrel pályára állította története első műholdjait, ezzel gyakorlatilag belépett a kereskedelmi rakétabizniszbe.  

A kereskedelmi rakétabiznisz lényege az, hogy sokan szeretnének műholdakat feljuttatni az űrbe, azonban ez egyelőre nem olyan egyszerű, mint valamit feladni a postán. Vannak nagyobb járművek, amik viszonylag ritkán, de felviszik a megrendelő cuccait az űrbe, ám ezek nagyban játszanak.

A kisebb eszközök csak utólag kerülnek fel a rakétára (ha van hely), miután a nagyobb megrendelők igényeit kielégítették. Erre a problémára szeretne megoldást nyújtani a Rocket Labs, ami kenyérpirító méretű eszközöket (például egy képalkotásért felelős műhold) is lazán felvinne az űrbe, ezzel kiszakítva magának egy szeletet a piacról.

A cégnek tavaly már volt egy sikertelen kilövése, most azonban teljesítette a feladatát az Electron nevű, maximum 150 kilogramm hasznos teherrel felszerelhető 17 méteres rakétájuk, aminek sikerült telepíteni a megrendelők műholdjait.