Árpád
-2 °C
4 °C

Az Amazon megnyitja a pénztár nélküli boltját

2018.01.22. 09:32

Az Amazon hétfőn a nagyközönség előtt is megnyitja az első olyan boltját, ahol pénztári sorban állás nélkül lehet vásárolni, mert a fizetés automatikusan történik, miközben dolgunk végeztével egyszerűen kisétálunk a boltból – írja a Reuters.

Az Amazon Go nevű, Seattle-ben található kísérleti boltról már mi is írtunk bő egy éve, amikor elkezdték tesztelni. A lényege, hogy az egész területén kamerák és más szenzorok sora figyeli, hogy melyik vásárló milyen árut vesz le a polcról és teszi vissza, vagy bele a kosarába. Ami pedig akkor is a vásárlónál marad, amikor kisétál az üzletből, annak az árát a rendszer egyszerűen levonja az illető számlájáról. Így nemcsak pénztárosokra, de biztonsági őrökre sincs szükség. Mindehhez persze a belépéskor ugyanúgy be kell mutatni a bolthoz tartozó appot, ahogy a reptéren is csak a QR-kód beszkennelése után nyílik meg a beszállókapu. (Az Amazon Go app egy nappal a nyitás előtt meg is jelent a Play Store-ban.)

Mindez így nézne ki az Amazon elképzelése szerinti ideális világban:

A gyakorlatban persze nem megy minden ilyen flottul. A Reuters forrásai szerint a rendszernek még gondot okoz a hasonló testalkatú vásárlók megkülönböztetése, azzal meg végképp nem tud mit kezdeni, amikor a gyerekek elszabadulnak, és minden elvett árut rossz helyre pakolnak vissza. A cég vezetői szerint viszont a bolt már elég jó ahhoz, hogy a bő egyéves tesztidőszak, illetve az azt megelőző több éves előkészítő munka után mostantól a vásárlókat is beengedjék.

A 167 négyzetméteres üzletben azért így is marad hely az emberi munkának, például árufeltöltőkre továbbra is szükség van, de a friss szendvicseket is emberek rakják össze, illetve az alkoholos szekciónál se gépek ellenőrzik még a vásárlók életkorát.

Arról egyelőre nincs hír, hogy az Amazon tervez-e a közeljövőben máshol is hasonló boltot nyitni. Mindeközben egyébként Kínában is folynak hasonló kísérletek, és bár ezek most még elmaradnak az Amazonétól a technológia fejlettségében, a Quartz szerint szélsebes ütemben folyik a fejlesztésük.

Arról, hogy az online piactérről a valódi boltok felé is terjeszkedő Amazon hogyan hozza a frászt a kiskereskedelem hagyományos szereplőire, ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?