János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Törlik a Rubik-kocka magyar védjegyét

2018.01.23. 16:23

Rubik Ernő és a brit Seven Towns nevű cég két évtizeddel a megjelenése után, 1996-ban jelentette be védjegyként a világhírű játékkockát, ám ezt a Simba Toys 2006-ban megtámadta, és az Európai Unió Bírósága hatályon kívül helyezte a Rubik-kocka formáját ábrázoló védjegyet - írja a Portfolio.hu.

Ennek az ügynek a legfrissebb folyománya az, hogy a magyar Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal kedden bejelentette, törölni kell a Magyarországra kiterjesztett védjegyet.

A védjegyes oldalmat kizáró határozat indoklásában az áll, hogy a megjelölés kizárólag azt a formát tartalmazza, amely a célzott műszaki hatás eléréséhez szükséges. Magyarán az nem lehet, hogy csak a kis színes kockákból kirakható nagy kocka legyen látható a védeni kívánt képmáson, hiszen a kis színes kockákból kirakott nagy kockának pont így kell kinéznie.

A Rubik-kocka csak szabadalomként kaphat oltalmat, és ezt 1977-ben Magyarországon meg is kapta a játék. Külföldön azonban nem védték le a találmányt, így gyakorlatilag bárki szabadon lemásolhatta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!