Bulcsú
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Egymilliárd euróra büntetik a Qualcommot

2018.01.24. 13:08

Az Európai Bizottság 997 millió eurós büntetést szabott ki a Qualcommra, mert a piaci erőfölényével megakadályozta, hogy más vállalatok is versenyezni tudjanak az LTE lapkák piacán. Ezt úgy érte el, hogy jelentős összeget fizetett az egyik legnagyobb súlyú mobilipari szereplőnek, aki ezért cserébe nem vásárolt ilyen lapkákat mástól.

A több mint öt éven át tartó állapot torzította a piaci versenyt, hiszen bármilyen jó csipeket is gyártottak a riválisok, azokat nem tudták nagy mennyiségben eladni.

Így kerültek Qualcomm-féle LTE-csipek az Apple iPhone-ba és iPadbe.

A csipgyártó 2011-ben kötött kizárólagos beszállítói szerződést az Apple-lel, ezt hosszabbították meg 2013-ban, egészen 2016-ig kitolva a lejárat határidejét. Ebben a szerződésben az állt, hogy amennyiben az Apple mégis mástól vásárol, nemcsak hogy nem kap pénzt a Qualcommtól, de még a korábban kapott összegek nagy részét is vissza kell fizetnie.

Kiderült a dokumentumokból, hogy az Apple elgondolkodott az Intel által gyártott LTE-csipek használatán, ám erről letett, amíg érvényben volt a szerződés. Ezt követően azonban, 2016 szeptemberétől, az Intelt is felvette az Apple a beszállítói közé.

Az Európai Bizottság a büntetés mértékének megállapításakor figyelembe vette

  • a Qualcomm domináns, a piac 90 százalékát uraló pozícióját
  • a domináns helyzet időtartamát
  • az Apple, mint ügyfél kiemelt szerepét, miután a kereslet igen nagy része hozzá volt köthető
  • a jogsértő helyzet időtartamát, ezt 5 év, 6 hónap és 23 napban állapították meg

 Az eljárás során a Qualcomm nem tudta bebizonyítani, hogy nem torzult a verseny, és a Bizottság ezzel ellentétes megállapításra jutott.

A büntetés összege kereken 997 439 000 euró, ami a Qualcomm 2017-es forgalmának 4,9 százalékát jelenti.