Jenő
-2 °C
6 °C

A hologramnál is jobb ez a 3D kijelző

2018.01.25. 16:37

Pár éven belül képes leszünk reprodukálni az R2-D2 által bemutatott trükköt, amikor a Csillagok háborújában Leia hercegnő háromdimenziós képét a levegőbe vetítette.  Daniel Smalley, a BYU professzora létrehozott egy hologramnál is tisztább és valósághűbb képet adó eszközt, a lehető legkisebb kijelzőt használva: a levegőben lebegő apró porszerű részecskéket.

Olyan ez, mintha 3D-ben kinyomtatnánk valamit, és nagyon gyorsan kitörölnénk

- fogalmazott Smalley, aki a Nature-ben mutatta be az új technológiát. Két képet készítettek: egy szárnyait csapkodó lepkét, és egy diák Leia jelenetét is megpróbálta előadni.

A vetítővászon egyelőre nagyon picike, de nem is kell hozzá hatalmas berendezés. A levegő részecskéit manipuláló lézerek elférnének egy nagyobb uzsonnásdobozban.

Smalley nem véletlenül hasonlította a 3D nyomtatókhoz a technológiáját, amit a tudomány volumetrikus kijelzőként ismer. Valóban arról van szó, hogy ez akkora lépés a hologramhoz képest (ami valójában kétdimenziós, csak 3D-nek látszik), mintha a papírról átváltanánk tárgyak nyomtatására. 

Több nyalábbal a kijelző mérete is növelhető lesz, mondja Smalley, aki az orvoslásban és a szórakoztatóiparban tudja elképzelni a technológia használatát. Arra viszont még pár évet várni kell, hogy mindenkinek lehessen ilyen eszköze.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?