Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Intel a csipekben is javítja a biztonsági hibákat

2018.01.26. 08:40

Az Intel azt ígéri, hogy még az idén piacra dobja az áttervezett processzorait, amelyek már védve vannak a pár hete felfedezett Meltdown és Spectre nevű támadásokkal szemben. Ezeket a sérülékenységeket most szoftverrel próbálják befoltozni, ám ezekről kiderült, hogy érezhető mértékben lelassítják a számítógépeket.

A Spectre és a Meltdown hibái az Intel közel összes csipjében megtalálhatók, amit az elmúlt húsz évben legyártottak. A Meltdown az AMD-t és az ARM-ot is érinti, ami azt jelenti, hogy az utóbbi nagyjából az összes létező digitális eszközt támadhatóvá teszi, a számítógépeken kívül a telefonokat és a tableteket is. A támadók titkos adatokat tudnak kinyerni az áldozatok rendszereiből, például jelszavakat.

A PC World úgy sejti, hogy az áttervezett szilícium lapkák csak valamikor 2018 végén érkeznek meg, úgyhogy addig meg kell elégedni a szoftveres hibajavításokkal. Szakértőik abban is kételkednek, hogy valóban mindkét hibát kezelik, és úgy vélik, a Spectre javítása nagyobb módosításokat igényel. Az sem világos egyelőre, hogy a módosítás milyen költségekkel jár, azt beleépítik-e az árakba, és hogy miként változik majd a csipek teljesítménye.

Az Intel vezérigazgatója, Brian Krzanich még arra sem adott választ, hogy miért pont akkor adta el a 24 millió dollár értékű részvénypakettjét, még tavaly novemberben, amikor már biztosan tudott a hiba létezéséről, de azt még nem hozta nyilvánosságra.