132 milliárd forintnyi kriptovalutát loptak el egy japán tőzsdéről

2018.01.27. 17:43

58 milliárd jen, vagyis nagyjából 132 milliárd forint értékű kriptovalutát loptak el ismeretlen hekkerek egy japán digitális tőzsdéről, a Coincheckről - írja a BBC. Az eltűnt összeg a NEM nevű, kevésbé ismert kriptovalutában volt, ez a tizedik legnagyobb digitális pénz. Mivel az igazán nagyoknál, mint a Bitcoin vagy az Ethereum, a nagyüzemi kínai bányászok mellett nemigen lehet labdába rúgni, mostanában elég divatosak az ilyen második vonalbeli valuták. A NEM árfolyama 11%-kal csökkent a betörés nyomán, és kisebb mértékben ugyan, de magával rántotta a Bitcoin és a Ripple árfolyamát is a hír.

A Coincheck biztonsági csapata azt nyilatkozta, a tettesek nyomában vannak, tudják, milyen számlára utalták el a hekkerek az ellopott pénzt, és biztosították az érintetteket, hogy mindenkit kártalanítani fognak. A Coinchecken mindenesetre a pánik megelőzése végett minden számlát befagyasztottak.

Az eset a valaha volt legnagyobb összegű kriptopénz-lopásnak számít, már ha az elkövetés pillanatnyi árfolyamát nézzük. A szintén japán MtGox feltörésekor 2014-ben 850 ezer bitcoin tűnt el, ami mai árfolyamon közel tízmilliárd dollárt, vagyis nagyjából 2400 milliárd forintot ér.  • Tippek
  • Csok