Vendel
6 °C
19 °C

A kicsikre rengeteg veszély vár a neten

2018.01.29. 12:50

Számtalan veszélyt rejt a kisgyerekekre nézve az internet világa, emiatt nagyon fontos a védelmük, és ezért állított össze a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) tanulmánykötetet a gyerekek biztonságos internetezéséről – mondta a NAIH elnöke hétfőn az MTI beszámolója szerint.

Péterfalvi Attila az adatvédelem nemzetközi napja (január 28.) alkalmából tartott ünnepségen felidézte: a hatóság kiemelt figyelmet fordít a gyerekek jogainak védelmére. 2013-ban megjelentették a 10-16 évesek internetezési szokásairól szóló Kulcs a net világához! című tanulmánykötetet, és az uniós ARCADES-programhoz csatlakozva pedagógusoknak szóló adatvédelmi kézikönyvet adtak ki.

A most megjelent Kulcsocska a net világához! című kiadványuk a még fiatalabb generációnak szól: feltérképezik benne azokat a veszélyforrásokat, amelyek az óvodások és kisiskolások magánéletét, adatainak védelmét, ezáltal egészséges fejlődését leginkább károsíthatják.

Péterfalvi szerint a digitális világ számos előnyt kínál a gyerekeknek a tanulás és a világban való eligazodást szolgáló kommunikáció terén, ugyanakkor sok olyan veszélyforrás is jelen van, amely negatívan befolyásolhatja érzelmi-értelmi fejlődésüket. Bízik abban, hogy a gyerekek hamarosan az iskolában, tananyagként tanulják az internet tudatos és okos használatát.

A tanároknak megkerülhetetlen szerepük van a médiaértés, a médiaetika oktatásában

– mondta.

Az új tanulmánykötet hamarosan letölthető lesz a hatóság internetes oldaláról, a naih.hu-ról. A kötet szerkesztője, Sziklay Júlia elmondta, hogy egy felmérés szerint a gyerekek egyre fiatalabb korban ismerkednek meg az internet világával, és elsősorban a szülők, de még inkább a nagyobb testvér az, aki az internethez közelíti őket. A felmérés szerint a magyar szülők tudatosak, próbálják az internettel töltött időt korlátozni, és gyakori a személyes jelenlétük az internetezés alatt.

A kötetben foglalkoznak többek között a tudatos médiahasználatra nevelés fontosságával, a digitális játékok veszélyeivel, a függőség kialakulásával, a modellkedés, a szépségversenyek buktatóival, a szülői szorongásokkal visszaélő kuruzslókkal is.

Az adatvédelem nemzetközi napját az első ilyen tárgyú nemzetközi dokumentum, az Európa Tanács úgynevezett 108-as egyezménye megszületésének évfordulóján ünneplik. Ez az egyezmény négy évtizeden át biztosította az adatvédelem kereteit, szolgált alapul a nemzetközi szabályozásokhoz, de hamarosan felváltja az Európai Unió minden országában alkalmazandó általános adatvédelmi rendelet (GDPR), amely a remények szerint fokozottabban védi a személyes adatokat.

Péterfalvi Attila átadta a hatóság fennállásának 5., az első magyar adatvédelmi törvény megalkotásának 25. évfordulója alkalmából kiírt pályázat díjait is. A személyes adatok védelméről és az információszabadságról szóló esszépályázaton az állam- és jogtudományi egyetemek hallgatói vehettek részt. A hatóság nem adott ki első díjat, a második helyezett Stricz Walter Roland lett, aki az információs jogok magyarországi szabályozásáról írt, a harmadik pedig Szecskó Enikő lett a nemzetbiztonsági adatkezelésről szóló dolgozatával.

Az adatvédelem nemzetközi napját az Európa Tanács kezdeményezésére 2007-ben, az ET adatvédelmi konvenciója elfogadásának 25. évfordulóján rendezték meg először az Európai Bizottság támogatásával.