Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Három új Mac kaphat saját Apple-csipet

2018.01.30. 08:54

Az Apple azt tervezi, hogy az év végéig legalább három Mac modellbe építi be a saját gyártású processzorát – írja a Verge az Apple csipgyártóhatalommá válásáról szóló Bloomberg-összeállítás nyomán.

Arról egyelőre nem tudni részleteket, hogy mi lesz a csipek funkciója, de a Bloomberg információi szerint frissített laptopokban és egy új asztali gépben fognak megjelenni.

Az Apple a mobiljaiba, tabletjeibe és okosóráiba már régebb óta szerel saját csipeket, de a Macek esetében ez elég új jelenség. Először a 2016-os MacBook Pro kapott házon belül készült csipet, amely az azon a modellen debütáló Touch Bart és a Touch ID-t vezérelte. Múlt hónapban pedig az iMac Próban jelent meg egy saját csip, amely többek között a hangot, kamerát és titkosítást kezelte.

Ha folytatódna ez a trend, annak több előnye is lenne a Macre nézve: egyrészt nem kéne a gyártópartnerek frissítéseire várni, másrészt még szorosabb lehetne az Apple-re már amúgy is jellemző integráció a hardver és a szoftver között.

És a trend logikus folytatása lenne, ha előbb-utóbb a CPU-t, vagyis a központi processzort is az Apple adná a saját gépeibe. Ez persze még mindenképp odébb van, nemcsak technológiai okokból, hanem azért is, mert nem olyan egyszerű évtizedes partnereket egyik napról a másikra kiebrudalni – és amúgy se árt, ha az Apple óvatosan próbálkozik a csippiac felborításával.