Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Moszkva: Vadásznak az oroszokra külföldön

2018.02.02. 10:29

Az orosz külügyminisztérium arra figyelmezteti állampolgárait, hogy kétszer is gondolják meg a külföldi utazásaikat, mert az Egyesült Államok világszerte „oroszokra vadászik”.

Az MTI idézi a moszkvai közleményt, amely szerint komoly veszélye van annak, hogy Washington kérésére más országok őrizetbe vehetik, majd kiadhatják az orosz állampolgárokat az Egyesült Államoknak.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az elmúlt évben legalább tíz oroszt vettek őrizetbe amerikai vádak alapján. Görögországban, Lettországban és Spanyolországban kibertámadással gyanúsítottak meg négy embert. 

A orosz minisztérium kiemelte Sztanyiszlav Liszov esetét, akit olyan vírus létrehozásával vádoltak meg, amely dollármilliókban mérhető károkat okozott pénzügyi intézetek ügyfeleinek. A férfit tavaly Spanyolország kiadta az Egyesült Államoknak. A közleményben más esetekről is szó esett, így Roman Szeleznyovéról is, akit 2014-ben a Maldív-szigeteken őrizetbe vettek, majd az orosz tárca szerint amerikai ügynökök elrabolták.

A dokumentumban arra is felhívták az orosz állampolgárok figyelmét, hogy kiadatás esetén elfogult eljárásra számíthatnak, ha az amerikai igazságszolgáltatás kezébe kerülnek.

Az amerikai külügyminisztérium nem kommentálta az orosz közleményt.

(Borítókép:  Nikita Shvetsov / Anadolu Agency / Getty Images Hungary)