Laura, Alida
15 °C
32 °C

Legénység nélküli, tengeralattjáró-elhárító hajót kapott az amerikai haditengerészet

2018.02.04. 13:03
A Tengeri Vadász 38 méter hosszú, és egy lélek sincs rajta, aki felügyelje.

Új hajóosztály csatlakozik az Egyesült Államok haderejéhez, miután átadta az önjáró harci robotok fejlesztésével (is) foglalkozó DARPA az első, közepes hatótávolságú vízfelszíni egységét (MDUSV) az amerikai haditengerészetnek.

2014-ben indult a Tengeri Vadász névre keresztelt drónhajó közös fejlesztése a hadsereggel, a prototípusa a várakozások szerint már idén valódi szolgálatot fog teljesíteni a világ óceánjain. Robert Work, a haditengerészet államtitkára 2016-ban elhintette, hogy öt éven belül akár egy egész flottányit is tengerre küldenének ilyen drónokból.

Mivel a legénységen rengeteget lehet spórolni, a hajók előállítása is lényegesebb olcsóbbá válik (20 millió dollárra saccolja a DARPA), és az üzemeltetés költségei is nagyságrendekkel csökkennek. Ez lehetővé teszi, hogy egy-egy nagyobb hajót kiváltsanak több, kisebb, de teljesen önjáró cirkálóval. Ráadásul, a robothajók az összehangolható működés miatt sokkal hatékonyabbak tudnak lenni, mint a ma használt, emberi irányítású társaik.

Mintha a sakktáblán sok gyalogosra cserélnénk be a királyt és a királynőt.

A Tengeri Vadásznak nincs fegyverzete, a kísérleti modellt elsősorban felderítő feladatokra fogják használni. Például ott, ahol orosz tengeralattjárók nyüzsögnek megállás nélkül a távközlési kábelek körül. Kamerákat és radarokat kap, amivel más hajók vagy tengeralattjárók mozgását tudja követni, anélkül, hogy meg kéne szakítania a megfigyelést egy kikötői kitérővel.

Ha mégis fegyvereket kapna egy ilyen hajó, biztos lenne hozzá legénység is, aki felügyeli - mondta az átadó mellé a DARPA illetékese.