Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

Már tesztelik a gyémántkijelzős telefont

2018.02.05. 18:46

Ha minden jól megy, 2019-ben forgalomba kerülhet az első gyémántüveg-kijelzős okostelefon, írja a CNET. A technológiát az Akhan Semiconductor nevű cég fejleszti, és némileg árnyalja a képet, hogy eredetileg 2017-re ígérték a megjelenést.

Az ígéret persze nem az, hogy teljes gyémántborítást kap a telefon, hanem az, hogy laborban növesztett, nanoméretű gyémántkristályokkal erősítik meg a hagyományos üveglapot. Ez nagyban megerősíti a kijelzőt, amit megkarcolni, vagy betörni szinte lehetetlen lesz. Márpedig a sokszor ilyesmivel járó leejtés a telefonokkal legsűrűbben történő, és legidegesítőbb baleset. Ez ellen a gyártók a kémiai trükkökkel megerősített Gorilla Glass különféle verzióit használják, illetve minden iPhone-bejelentés előtt felröppen a pletyka, hogy majd most debütál a zafírkristályból növesztett kijelző. A gyémánt persze még a zafírnál is sokkal erősebb, és sokkal menőbb.

Az Akhan szerint a gyártási technológiájuk már tökéletesen működik, és jelenleg telefongyártó partnerekkel tesztelik a gyémántüveget. A terveik szerint 2019-ben egy gyártóval debütál majd a szuperkijelző, de a későbbiekben olyan verziót is készítenek belőle, amit a normál kijelző fölé lehet applikálni bármilyen telefonon, úgy, hogy az érintésérzékenység, ami minden okostelefonnál alap, megmarad. A legnagyobb kihívás az, hogy a kijelző ne tükröződjön nagyon, mert ez nagyon kényelmetlenné teszi a használatot, ráadásul a felhasználó a fényerő és a kontraszt felhúzásával válaszol rá, ami pedig ahhoz vezet, hogy hamarabb merül le az akku.

Hogy mennyibe fog kerülni a gyémántüveg kijelző, arról egyelőre nincsen információ, de jó ha arra készülünk, hogy drága lesz.