Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Tíz év börtönt is kaphat a 40 milliót kereső magyar warezos

2018.02.06. 11:58

Szerzői jogsértéssel vádol a Fővárosi Főügyészség egy férfit, aki legalább 40 millió forintot keresett azzal, hogy jogvédett műveket tett jogellenesen hozzáférhetővé az interneten – közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész kedden.

A vádirat szerint a vádlott 2009 augusztusától 2015 novemberéig működtetett egy olyan weboldalt, valamint egy ahhoz kapcsolódó szervert, amelyen keresztül szerzői jog által védett alkotásokat tett letölthetővé. A vádlott körülbelül háromezer filmet, több mint ezer zenét és csaknem 450 védett szoftvert tett így hozzáférhetővé.

A vádlott azért, hogy őt ne lehessen összefüggésbe hozni a jogellenes cselekménnyel, több embert is rávett arra, hogy a saját nevükben bankszámlát nyissanak, majd a számlanyitást követően a banki iratokat és a számlához hozzáférést biztosító bankkártyát adják át neki. A számlanyitásért a vádlott 5-10 ezer forint közötti összeget fizetett.

A felhasználóknak a weboldalon megadott bankszámlaszámokra kellett befizetniük a havidíjat, amely megfizetése után a honlapra feltöltött adattartalom egy hónapon keresztül letölthetővé vált. A Fővárosi Főügyészség a férfit különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó szerzői jogsértéssel vádolja, és amennyiben a bíróság bűnösnek találja, öttől tíz évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik.