Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tíz év börtönt is kaphat a 40 milliót kereső magyar warezos

2018.02.06. 11:58

Szerzői jogsértéssel vádol a Fővárosi Főügyészség egy férfit, aki legalább 40 millió forintot keresett azzal, hogy jogvédett műveket tett jogellenesen hozzáférhetővé az interneten – közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész kedden.

A vádirat szerint a vádlott 2009 augusztusától 2015 novemberéig működtetett egy olyan weboldalt, valamint egy ahhoz kapcsolódó szervert, amelyen keresztül szerzői jog által védett alkotásokat tett letölthetővé. A vádlott körülbelül háromezer filmet, több mint ezer zenét és csaknem 450 védett szoftvert tett így hozzáférhetővé.

A vádlott azért, hogy őt ne lehessen összefüggésbe hozni a jogellenes cselekménnyel, több embert is rávett arra, hogy a saját nevükben bankszámlát nyissanak, majd a számlanyitást követően a banki iratokat és a számlához hozzáférést biztosító bankkártyát adják át neki. A számlanyitásért a vádlott 5-10 ezer forint közötti összeget fizetett.

A felhasználóknak a weboldalon megadott bankszámlaszámokra kellett befizetniük a havidíjat, amely megfizetése után a honlapra feltöltött adattartalom egy hónapon keresztül letölthetővé vált. A Fővárosi Főügyészség a férfit különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó szerzői jogsértéssel vádolja, és amennyiben a bíróság bűnösnek találja, öttől tíz évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik.