Zsófia, Szonja
9 °C
21 °C

Egy gyakornok lopta el az iOS forráskódját

2018.02.10. 15:39

Néhány napja az Apple mobil operációs rendszerének, az iOS-nek a forráskódjából tűnt fel egy részlet a GitHub kódmegosztó oldalon. A Motherboard most kiderítette, hogy a kódot egy korábbi Apple-gyakornok szivárogtatta ki – írja a Verge.

A lap szerint a gyakornok eredetileg csak saját használatra lopta el a kódot: öt barátjával osztotta meg, hogy ezzel is segítsen a jailbreakelésben, vagyis a rendszer beépített korlátozásainak megkerülésében. Az illető mindenféle további, belső használatra szánt szoftveres eszközt is eltulajdonított.

Mindez még korábban történt, és a terv szerint a baráti társaságon belül kellett volna maradnia. Valamikor a tavalyi év folyamán viszont valahogy mégiscsak kikerült a kód ezen a körön kívül, és először a Discord nevű, főleg videojátékosok által használt csetszolgáltatás egy csoportjában tűnt föl, majd négy hónappal ezelőtt Redditen is, bár útóbbiról egy moderációs bot automatikusan eltávolította.

Az ellopott kód bevezető része
Az ellopott kód bevezető része

Legközelebb a héten bukkant fel újra a lopott kód, ezúttal a GitHubon, ahonnan végül az Apple távolíttatta el. A Motherboardnak ugyanakkor egy Apple-ös forrás azt mondta, a cégnél már ez előtt is tudtak a szivárgásról. Úgy tűnik, a céget nem is különösebben aggasztja a dolog. A közleményük szerint a kód már három éves, és amúgy is:

A termékeink biztonsága nem a forráskódunk titkosságától függ.