Ödön
2 °C
11 °C

Öngyógyító bőrt kapnak a robotok

2018.02.12. 09:13

Az emberi bőr funkcióit és mechanikus tulajdonságait szimuláló mesterséges bőrt fejlesztettek ki a Colorado Boulder Egyetem munkatársai, és ezzel a robotokat akarják emberibbé tenni. Az elektronikus bőr teljesen öngyógyuló és újrahasznosítható, és ami ennél is fontosabb, nagyjából úgy érzékeli a nyomást, a hőmérsékletet és a rezgést, mint az emberi bőrszövet.

2
Fotó: Jianliang Xiao / University of Colorado Boulder

Már az is nagy dolog, hogy egy bébiszitter robot érzékelni tudja a rábízott gyermek testhőmérsékletét, és ehhez nem kéne hőmérőt használni, elég lenne megérintenie az embert. Egyben azt is biztosíthatja a bőrbe épített nyomásérzékelő szenzor, hogy a robot semmiképpen ne fejthessen ki túl nagy erőt. Mégiscsak acélból megépített gépekről van szó, amelyek könnyedén összetörhetik az emberi csontot.  

A mesterséges bőr a végtagprotézisekre applikálva is rendkívül hasznos lehet, hiszen a viselője érzékelni tudná a hőmérséklet és a nyomás változását - írja a Quartz.

A polimerből és ezüst nanorészecskékből álló mesterséges bőr ki tudja javítani a saját sérüléseit, de ha ez önállóan nem megy, akkor újrahasznosítással lehet teljesen új és működőképes elektronikus bőrt építeni belőle.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?