Megint elítélték a Facebookot Németországban

2018.02.13. 12:16

Egy német bíróság úgy ítélte meg, hogy a Facebook illegálisan kényszeríti arra a felhasználókat, hogy a saját nevükön regisztráljanak a közösségi oldalra. A döntést még januárban hozták meg, de az eljárást indító Német Fogyasztóvédelmi Szövetség (VZBV) csak most hozta nyilvánosságra az ítéletet, amelynek értelmében

a Facebooknak engedélyeznie kellene az álnevek használatát is,

megtörve ezzel az évtizedes szabályt, hogy mindenki saját néven köteles használni az oldalt.

A Facebook fellebbezni fog az ítélet ellen, de azt is közölték, hogy olyan változtatásokat terveznek, amik összhangban vannak a júniustól érvénybe lépő EU-s adatvédelmi törvényekkel.

A VZBV közleménye szerint a bíróság megállapította, hogy a Facebook valódinév-politikája egy álcázott módszer volt arra, hogy megszerezzék a felhasználók beleegyezését a nevük megadásához, és ez csak egyike azoknak az információknak, amiket a Facebook nem a felhasználók önkéntes hozzájárulása miatt szerezhetett meg.

A bíróság azt is megjegyezte, hogy a Facebook sok esetben nem kínált lehetőséget más alapbeállítások választására – a felhasználók például nem dönthették el, hogy megadják-e a tartózkodási helyüket a csetprogramban –, és az olyan lehetőségeket is betiltanák, amik lehetővé teszik a Facebooknak, hogy kereskedelmi és reklámcélokra használjanak olyan információkat, mint amilyen a profilképünk.

A VZVB közölte, hogy nem minden vádpontjukat találták megalapozottnak, de ezekben a kérdésekben ők is fellebbeztek az ítélet ellen.

Mivel az ítélet egy regionális bíróságon született meg, és mindkét fél fellebbezni akar az ítélet ellen, nem lehet kijelenteni, hogy a döntésnek hosszú távú következményei lesznek. De ez akkor is rossz hír a Facebooknak; a mostani adatkezelési politikájuk egyértelműen nekik kedvez, nem a felhasználóknak. És az sem szerencsés – legalábbis nekik nem az –, hogy az Európai Unióban már többször elkaszálták őket az adatvédelmi törvények megsértése miatt. Ezek az unióban jóval szigorúbbak, mint az Egyesült Államokban.

(The Verge)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM