Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megőrülnek a vásárlók a Huawei telefonjáért, ami még nem is kapható

GettyImages-903646812
2018.02.13. 16:47

Milliók várják epekedve a Huawei új, csúcskategóriás telefonját; a Mate 10 Pro lehet a mobilforradalom következő koronaékszere, a poszt-iPhone korszak beindítója, nulladik perce, egy újabb mérföldkő a fejlődés útján – legalábbis ha hihetünk a lelkes rajongóknak, akik ötcsillagos értékelésekkel és dicsérő szavakkal áradoznak róla. Mondjuk nem ártana, ha ezt fékezettebb habzással tennék, mert

a Huawei Mate 10 Pro még nem is kapható az USA-ban, így a vevők ki se próbálhatták.

A telefon már előrendelhető, de a forgalmazását egy amerikai szolgáltató sem vállalta. Alighanem ezért döntöttek úgy, hogy jó ötlet lesz fizetett kommentelőkkel egy kis kampányt csinálni a készüléknek. A 9to5Google stábja szúrta ki, hogy a Best Buy oldalait elárasztották a lelkes, de hamis beszámolók.

A történteket könnyű visszakövetni. Január 31-én a Huawei a több mint hatvanezres taglétszámú Facebook-csoportjukban arra kérte a követőit, hogy kommenteljenek a Best Buy oldalán, mert a kommentelők közül fogják kiválasztani a Mate 10 Pro bétatesztelőit. Az eredeti posztot azóta törölték, de a 9to5Google még előtte készített egy screenshotot a nyereményjátékról. Innen tudjuk, hogy arra biztatták az embereket, hogy mondják el a Best Buy oldalán, hogy mire használnák vagy miért vennék meg a Mate 10 Prót.

A Best Buy oldalán most 108 értékelés van a telefonról. Ezek közül 103-at január 31-én vagy néhány nappal később írtak. A kommentelők elismerték, hogy sosem fogták kézbe a telefont, mégis öt csillaggal értékelték.

A Huawei-nél alighanem úgy okoskodtak, hogy ezek a beszámolók majd felhúzzák a telefon átlagértékelését, és ha az emberek ilyen szintű lelkesedéssel találkoznak, csak megveszik a készüléket. Az sem mellékes, hogy az akcióhoz a legnagyobb amerikai viszonteladó oldalát választották: így láthatja az akciót a legtöbb potenciális vásárló.

A vásárlók szándékos hülyítésén még túl lehetne lépni, elvégre erről szól a marketing. Csakhogy ezt a gyakorlatot tiltja a Best Buy szabályzata. Az üzletlánc fenntartja a jogot, hogy letiltsa vagy ne jelenítse meg azokat a kommenteket, amik reklámnak, spamnek vagy ajánlattételnek minősülnek. A Huawei akciója a hirdetés (advertisement) kategóriába esik, mivel nyereményjátékként indították az akciót, és a felhasználók is beismerték, hogy nincs közvetlen tapasztalatuk a telefonnal.

Az akció a Huawei kétségbeesésének jele is lehet. Egy texasi képviselő, Mike Conaway január első hetében nyújtotta be törvényjavaslatát, a Defending U.S. Government Communications Actet, ami azt célozza, hogy az amerikai kormány ne vásároljon telekommunikációs eszközöket és szolgáltatásokat a Huawei-től és a ZTE-től. Az egyik legnagyobb amerikai mobilszolgáltató, az AT&T január elején jelentette be, hogy kihátrál a Huawei-jel kötött megállapodásból, pedig ők forgalmazták volna a Mate 10 Prót az Egyesült Államokban. Ha elfogadják a törvényjavaslatot, az végképp keresztbe tehet a Huawei nyugati terjeszkedési terveinek. 

A cikk megjelenése után a Huawei Technologies Hungary megkeresett bennünket. Ezt írták: „A Huawei számára a felhasználók a legfontosabbak, akiket arra bíztatunk, hogy saját szavaikkal és hiteles párbeszéd keretében osszák meg tapasztalataikat a készülékeinkről.  Úgy gondoljuk, hogy félreértés alakult ki egy közösségi médiában közzétett bejegyzésünk körül, melyben új bétatesztelőket kerestünk. Bétatesztelőink kiterjedt ismeretek birtokában értékelték az oldalon a készülékeinket, de soha semmilyen módon nem részesültek pénzbeli juttatásban azért, hogy megírják őszinte véleményüket a termékről. Mindazonáltal mindent megteszünk annak érdekében, hogy eltávolítsuk bétatesztelőink azon bejegyzéseit, amelyeknél nincsen feltüntetve, hogy részt vettek az értékelési programban.”

(The Verge | 9to5Google)

Nyitókép: a Mate 10 Pro és csodálói a 2018-as Las Vegas-i Consumer Electronics Show (CES) Huawei-standjánál (David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images Hungary)