Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Blokkolhatják Oroszországban a Youtube-ot és az Instagramot

2018.02.13. 23:03

Blokkolhatják Oroszországban a Youtube-ot és az Instagramot, ha nem kerülnek le a két oldalról azok a képek és videók, amelyek Alekszej Navalnij legutóbbi tényfeltáró videójában is szerepelnek - írja a Bloomberg.

A videóban, ami miatt Navalnij weboldalát is tiltólistára tették már a hatóságok, az ellenzéki vezető azt ecseteli, hogy Oleg Gyeripaszka milliárdos 2016 augusztusában hogyan vesztegette meg Szergej Prihogyko miniszterelnök-helyettest egy luxus hajókázással. Mindezt olyan Instagramra felöltött képek és Youtube-videók alapján állítja, amelyen szerinte a milliárdos és a politikus a hajón eszkort lányokkal láthatók. A képeket és videókat egy Násztya Ribka művésznevű fehérorosz modell és eszkort töltötte föl, akit amúgy a putyinista média korábban rászabadított Navalnij embereire, és aki könyvet írt arról, hogy hogyan kell oligarchákat fölszedni (Mindez Navalnij videójából derül ki, érdemes megnézni, mielőtt eltűnik a netről). 

Oleg Gyeripaszka viszont azt követelte a bíróságon, hogy a két oldal távolítsa el az ő személyiségi jogait sértő videókat és fényképeket, beleértve Navalnij riportját, a bíróság pedig a milliárdosnak adott igazat. 

Ha pedig  nem kerülnek le a képek és a videók, akkor akár már szerdán az egész országban blokkolhatják a Youtube és az Instragram oldalakat.

Mindez azért következhet be, mert az internetszolgáltatók nem tudnak egyes oldalakat blokkolni a két felületen, így ha nem kerülnek le a bíróság szerint sértő tartalmak, akkor csak az egész oldalt elérhetetlenné téve lehet megfelelni a bíróság döntésének. A Youtube-ot tulajdonló Alphabet (a Google anyacége) és az Instagramot birtokló Facebook Inc. egyelőre nem nyilatkoztak az ügyben.