A Facebook behódolt Oroszországnak

navalni
2018.02.16. 10:06

Az Instagram blokkolta azokat a posztokat Oroszországban, amiket az ország legismertebb ellenzéki vezetője töltött föl a közösségi oldalra, korrupcióval vádolva a mostani vezetést. Az orosz internetcenzor követelte, hogy a Facebook tulajdonában lévő Instagram korlátozza a hozzáférést Alekszej Navalnij posztjaihoz, és a Facebook eleget is tett a kérésnek.

Az oroszok hasonló követelést fogalmaztak meg a Google-lel szemben is, Navalnij ugyanis a YouTube-ra is feltöltötte a kérdéses videókat. Szerda estig kaptak határidőt, de nem csináltak semmit. A 25 perces filmet – amiben Navalnij Oleg Gyeripaszka orosz milliárdos korrupciós ügyeivel foglalkozott – azóta több mint ötmillióan nézték meg.

A helyi internetszolgáltatók azt mondták, hogy nekik nincs lehetőségük arra, hogy konkrét Instagram-videókat vagy YouTube-posztokat töröljenek. Ez vezetett ahhoz a spekulációhoz, hogy az internetszolgáltatóknak a komplett Instagramot és a YouTube-ot is be kéne tiltania. Egyes szolgáltatók már elérhetetlenné tették Navalnij saját honlapját az orosz tömegkommunikációs és távközlési hatóság, a Roszkomnadzor parancsára, akik azután léptek az ügyben, hogy a bíróság úgy ítélte: Navalnij a feltöltött videókkal megsértette Gyeripaszka személyiségi jogait.

A Facebook szóvivője nem kommentálta a konkrét esetet, de elismerte, hogy úgy döntöttek: együttműködnek a Roszkomnadzorral.

Ha egy kormány úgy látja, hogy az interneten valami sérti a törvényeiket, előfordulhat, hogy kapcsolatba lépnek a vállalatokkal, és arra kérik őket, hogy korlátozzák a hozzáférést a tartalomhoz. Az efféle kéréseket mindig a helyi törvényeknek megfelelően mérlegeljük, és ha a kérés megfelelő, elérhetetlenné tesszük a tartalmat a kérdéses országban vagy területen.

– mondta a cég szóvivője.

A Roszkomnadzor vezetője még mindig azt várja, hogy a YouTube is blokkolja Navalnij videóját.

(BBC News)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM