Miért szívat minket a Google képkeresője?

mesz
2018.02.16. 18:31

Egyes felhasználók már Magyarországon is szembesülhettek a jelenséggel, de a Google mostantól globális szinten is megváltoztatja a képkereső szoftver működését. A keresőből

Eltávolítják a „Kép megtekintése” gombot

ami arra szolgált, hogy egy képre rákattintva megnézhessük azt teljes méretben.

A felhasználók értelemszerűen szerették és használták a funkciót; hogyisne, hiszen ha egy képre kerestek rá, nyilván szerették volna eredeti méretben megnézni azt. Mostantól azonban még egy lépésre szükség lesz, hogy elmentsük a kérdéses képet.

De miért jó kicseszni szegény júzerekkel? Mert ez tényleg olyan, mintha a Google szándékosan szívatná őket. És valóban erről van szó. A Google-t a kiadók és a fotósok régóta piszkálták amiatt, hogy mások ellopják a képeiket, és ezt választották megoldásnak. A múlt héten már bejelentették, hogy a GettyImages fotóit is a szerzői jogi információkkal jelenítik meg.

A változtatás hivatalos; maga a Google jelentette be.

A Google szándéka látszólag az, hogy megállítsa a gombnyomásra végrehajtható képlopást, illetve az, hogy a képet hosztoló weboldalra irányítsa a látogatókat. A kép jogtulajdonosa így több bevételhez juthat az átkattintások miatt, és a felhasználók is hamarabb szembesülhetnek a képhez kapcsolódó szerzői jogi adatokkal. A kiadóknak és a fotósoknak ez jó hír, de a több milliárd Google-felhasználónak nem annyira.

Van egy lehetőség, amivel megkerülhetjük a szöszmötölést: ha a jobb klikkre beugró menüben kiválasztjuk a „kép megnyitása új lapon” opciót, megtekinthetjük azt teljes méretben. Más kérdés, hogy mobilweben nem működik a megoldás: ott nem marad más opció, mint a kérdéses honlap meglátogatása, ahonnan lementhetjük a teljes méretű képet. Ezt valószínűleg a weben se fogják kihasználni: már nem a kép megtekintése, hanem az oldal felkeresése a legnagyobb méretű gomb a képek mellett, így gyanítható, hogy az amatőr felhasználók többsége ezt fogja választani.

A változtatással egy időben a Google a „kép keresése” (search by image) opciót is megszünteti. Ezt a változtatást alighanem azért vezették be, hogy a felhasználók ne találják meg túl könnyen a kérdéses fotók vízjel nélküli verzióját. Ennek ellenére még mindig rákereshetünk egy kép más verzióira, ha a kérdéses képet a böngészősávba húzzuk. 

(The Verge)  • Hírek
  • Lakáshitel