Rafael
17 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Komoly veszélyeket rejthet a mesterséges intelligencia

2018.02.21. 13:28

Egy nemzetközi kutatócsoport szerint a mesterséges intelligencia (AI) gyors elterjedése növeli a kockázatát a technológia káros felhasználásának. Automatikus hekkertámadások, önvezető autók balesetének előidézése, a kereskedelemben kapható drónok fegyverként való használata – nagyjából ezek a fő veszélyforrások.

A témával foglalkozó tanulmányt 14 intézmény 26 kutatója írta, többek között a Cambridge-i, Oxfordi és a Yale Egyetem szakemberei. A tanulmány konklúziója az volt, hogy autoriter államok, bűnözők és magányos támadók is visszaélhetnek az új technológiával. Az AI rossz célú használata veszélyt jelent a digitális, fizikai és politikai biztonságra, mivel nagyméretű, pontosan célzott, nagy hatékonyságú támadásokat tesz lehetővé.

Valamennyien egyetértünk abban, hogy a mesterséges intelligenciának sok pozitív alkalmazási lehetősége van. A szakirodalom azonban hiányos, ami a rossz célú felhasználást illeti.

– mondta Miles Brundage, az Oxfordi Egyetem jövőkutató intézetének szakembere.

A százoldalas tanulmány arra figyelmeztet, hogy az AI alkalmazása csökkentheti a végrehajtott támadások költségeit, ha emberi munkát és szakértelmet igénylő esetekről van szó. Olyan új támadási formák kerülhetnek felszínre, amiket eddig egyetlen ember nem hajthatott volna végre, illetve olyanok is, amik a mesterséges intelligencia sérülékenységét használják ki.

(Malicious Reports | MTI)