Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kobaltbányákkal üzletel az Apple

2018.02.22. 12:16

Az Apple közvetlenül a kobaltbányák üzemeltetőivel tárgyal, hogy a következő évekre is biztosítsa az iPhone akkumulátorának e kulcsfontosságú alapanyagát. A Bloomberg szerint azért lehetett sürgős megtenni ezt a lépést, mert az autógyártóknak is elképesztő mennyiségű akkumulátorra lesz szükségük a következő években, ahogy fokozatosan átállnak az elektromos hajtásra. 

Természetesen az autógyártók is hasonló lépéseket tettek, a BMW és a Volkswagen ugyanúgy a bányákkal tárgyalnak, hogy több évre biztosítsák maguknak a kobaltszállítmányt.

Egy átlagos mobiltelefonba nagyjából 8 gramm tiszta kobalt kell, egy autóba viszont több mint 8 kilogramm.

Korábban csak az aksigyártók tárgyaltak a bányászati cégekkel, amelyek túlnyomó többsége Afrikában, a Kongói Demoktratikus Köztársaságban van.

Azzal, hogy a technológiai és autóipari cégek közvetlenül is beszállnak a kobaltbizniszbe, még nagyobb figyelem irányul majd a bányák működésére. Ezek a cégek nagyon ügyelnek az imidzsükre, és nyilvánvalóan szeretnék elkerülni, hogy a beszállítóik emberi jogokat sértsenek.

Az Amnesty International 2016-os nyomozásából kiderült, hogy a kongói bányáknál akadnak problémák, akár nyolcéveseket is dolgoztatnak embertelen körülmények közt. Az Apple akkor azt nyilatkozta, hogy a beszállítói hálózatától távol tartja a jogsértő bányákat, ez alapján feltételezhető, hogy a közvetlen üzleti partnereit is hasonló elvek szerint választja ki.