Máté, Mirella
4 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

A közösségi médiában sikerült megtalálni egy 1915-ben meghalt katona élő rokonait

2018.02.23. 19:50

Egy, az első világháborúban elesett francia katona bűnügyi nyomozás közben előkerült utolsó levele annyira meghatotta a francia hatóságokat, hogy a közösségi médiában felkutatták élő rokonait, és átadták nekik a levél másolatát.

A levelet, amelyet Jean Soulagnes 24 éves őrmester írt 1915. május 27-én a legjobb barátjának, Jean Audiffennek, egy betörést követő nyomozás során egy orgazdánál találták meg februárban marseille-i rendőrök egy zsákban, lopott ékszerek mellett.

A megindító hangvételű levélben a Somme folyónál állomásozó katona arra kéri barátját, "súlyos esemény esetén" tudassa családjával és menyasszonyával, hogy mielőtt életét adta a hazájáért, lélekben velük volt, "csakis velük". Az őrmester a levél megírása után 12 nappal, június 8-án elesett a hebuterne-i csatában (az első világháború négy éve alatt 1,4 millió francia katona esett el, a sebesültek száma elérte a 4,2 milliót).

A hatóságoknak fogalmuk sem volt, hogy a levél, illetve annak tartalma eljutott-e annak idején a családhoz, ezért esetleges élő rokonok felkutatására akciót indítottak a közösségi médiában. A keresés olyan jól sikerült, hogy három napon belül amatőr családfakutatók tucatjai azonosították rokonaként 48 éves dédunokaöccsét, Stéphane Drouhot-t.

A Közép-Franciaországban élő rokon felesége és kilencéves kislánya társaságában pénteken vette át a levél másolatát a marseille-i rendőr-főkapitányságon. (MTI)