Az oroszok úgy akarták meghekkelni az olimpiát, hogy az észak-koreaiakra fogják

2018.02.26. 09:26
Amerikai kormányzati források szerint Oroszország állt a téli olimpia informatikai rendszere elleni támadás mögött.

Még a játékok megnyitója alatt érte hekkertámadás a phjongcshangi téli olimpia szervezőbizottságának szervereit. A támadás zavart okozott a sajtóközpont digitális műsorszolgáltatásában, a szervezőknek ezért le kellett állítaniuk a szervereket, hogy megakadályozzák a még nagyobb károkozást. Emiatt nem volt elérhető az olimpia hivatalos honlapja, így azok a szurkolók, akik interneten vásároltak jegyet a sporteseményekre, nem tudták kinyomtatni a foglalásokat igazoló szelvényeket – az üres széksorok állítólag ennek is voltak köszönhetőek.

Idáig is voltak pletykák arról hogy a támadás mögött orosz hekkerek állhattak, de a vádak most konkretizálódtak. A Washington Post névtelen amerikai kormányzati forrásokat idézett az orosz elkövetőkről. A lap azt állítja, hogy

az amerikai hírszerzés szerint orosz katonai hekkerek a dél-koreai szervezőbizottság több száz számítógépét hekkelték meg.

A forrás szerint az oroszok azt a látszatot próbálták kelteni, mintha az észak-koreaiak állnának a támadás mögött.

Az amerikai vádak szerint az orosz katonai hírszerzés, a GRU irányította a kibertámadást. Korábban megfogalmazott gyanú szerint szintén a GRU állt a riói olimpia orvosi adatbázisa elleni 2016-os támadás mögött, bosszúként az orosz sportolók doppingügyeiért és az atléták tömeges eltiltásáért.

A feltételezések szerint most is az államilag szervezett doppingügyek miatti Oroszország elleni szankciókért állhattak bosszút az orosz hekkerek. Oroszország a doppingesetek miatt nem indulhatott Oroszországként Phjongcshangban, csak Olimpiai Sportolók Oroszországból (OAR) név alatt, és a NOB az újabb három orosz doppingesetre hivatkozva még a záróünnepségen sem engedte nekik, hogy sportolóik saját zászló alatt vonuljanak.

Az olimpiai zászló alatt induló orosz sportolók bevonulnak a phjongcshangi téli olimpia megnyitóján az olimpiai stadionban 2018. február 9-én.
Az olimpiai zászló alatt induló orosz sportolók bevonulnak a phjongcshangi téli olimpia megnyitóján az olimpiai stadionban 2018. február 9-én.
Fotó: Michael Sohn / MTI

Oroszország még az olimpiai megnyitó után tiltakozott a várható nyugati vádak miatt, és tagadták, hogy ők álltak volna a kibertámadás mögött.

Frontvonal

Érdekel a sport? Szereted a sikersztorikat?
Most 184 olimpiai arany történetét olvashatod el féláron!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM