5 milliárd dollárnyi bitcoint lophatott a kamu valutaalapító

2018.02.27. 16:52

Ötmilliárd dollárnyi bitcoin eltulajdonítása miatt perlik Craig Wrightot. A problémás ausztrál techgurunak volt már néhány ügye: ő volt az, aki 2016-ben azzal állt elő, hogy ő a legendás, rejtélyes, mindenki által keresett Nakamoto Szatosi, az álneves hős, aki kitalálta a legnagyobb karriert befutó, új titkosítási technikán alapuló kriptovalutát – hogy aztán három nap múlva kénytelen legyen visszakozni. Nem sokkal később az ausztrál rendőrség rohanta le zűrös adóügyei miatt a házát.

Wright mostani problémája dollárban mérve ennél is jóval nagyobb: egykori üzlettársa, a 2015-ben elhalálozott Dave Kleiman örökösei perelik amiatt, hogy szerintük ellopta a jussukat. A bírósági kereset szerint Kleiman halála után Wright meghamisította egykori partnere aláírását, és olyan kamu szerződéseket fabrikált, hogy Kleiman neki adta volna bitcoinrészvényeit.

Craig Wright
Craig Wright

Kettejük közös bitcoinbányászati vállalkozása összesen fél-egymillió bitcoint termelt ki. Kleiman nővére most 10 milliárd dollárnyi bitcoin visszaszolgáltatását követeli. A bíróság elé több olyan céges dokumentumot visznek, melyek szerintük bizonyítják, hogy Kleiman volt a jogos tulajdonos; ezt részben Wright korábbi levelei is elismerik. Szerintük Wright adótartozásai is összefüggésben vannak az üggyel.

Végül pedig néhány tanács, hogyan lehet még átveréssel bitcoinnal sokat keresni azután is, hogy bezuhant a kriptovaluta árfolyama.  • Hírek
  • Megtakarítás