Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Milliónyian próbálják kiradírozni magukat az internetről

2018.02.27. 09:27
Amióta 2014-től erre van jogi lehetőség, 2,4 millió eltávolítási kérelem érkezett a Google-höz, ennyien szeretnék, ha a velük kapcsolatos találatok nem jelennének meg a keresőben. A Google hétfőn nyilvánosságra hozott beszámolója szerint a legtöbb kérés Franciaországból és Németországból jött. Magyarországról 20 ezer netes cenzúrakérés volt, ezek közül bő 400 kormányzati intézményekből szerette volna törölni az illetőt.

A „felejtéshez való jog” 2014 óta biztosított az EU-ban, azóta lehetséges olyan kéréssel fordulni a netes keresők anyacégeihez, hogy távolítsák el a kérelmezőre vonatkozó adatokat. A keresőtalálatok közül való kiradírozás lehetősége körül azóta is sok a vita, a kérdés kapcsán a személyes adatokhoz való jog és és a nyilvánosság szempontja ütközik össze – és külön probléma, hogy a nemzetállami keretek között működő jog miként szabályozhatja a globális netet. Jelenleg az eltávolítás csak az adott országra vonatkozik, máshol nem tüntetheti el magát olyan könnyen az ember.

A Google hétfőn nyilvánosságra hozott  jelentése (pdf-ben itt olvasható a teljes szöveg) szerint az elmúlt négy évben összesen 2,4 millió eltávolítási kérelem érkezett hozzájuk Európából. A legtöbb a franciáktól (483 ezer), németektől (408 ezer) és az Egyesült Királyságból (305 ezer). Magyarország méreténél fogva sincs az éllovasok között, tőlünk 2014 óta 20,727 eltávolítási kérelem érkezett be, ezeknek a 2,1 százaléka vonatkozott arra, hogy valamilyen kormányzati intézmény oldaláról töröljék a kérelmező személyes adatait.

https://blog.google/topics/google-europe/updating-our-right-be-forgotten-transparency-report/
https://blog.google/topics/google-europe/updating-our-right-be-forgotten-transparency-report/
Grafika: Google

A Google az európai kérelmek összesen 43 százalékának adott helyt, a többi esetben nem látták megalapozottnak a kérést. A kérelmek nagyjából harmada a közösségi médiából vagy linkgyüjteményekből való törlésre vonatkozott, egy további ötöde pedig az illető jogi, rendőrségi ügyeire, például korábbi bűncselekményben való szerepére irányult, arra, hogy ne derüljün ki a netről, hogy priusza van.

A jelentés megjegyzi, hogy a kérelmeknek egy növekvő hányada egy kislátszámú kérelmezői körből, ügyvédektől és a személyes PR-ral foglalkozó ügynökségektől érkezett, vagyis az emúlt négy évben kialakult egy olyan szakértői kör, mely a jogi lehetőséggel élve az internetről való kiradírozásból él.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?