Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rum helyett legó: a jövőben növényekből készülnek a játékfigurák

2018.03.01. 13:29
A Lego elkezd átállni a növényalapú műanyag kockákra, figurákra, űrhajókra, nindzsákra és dinoszauruszokra. A cél a játékipar kizöldítése. A legók idáig kőolajból készültek.

Lehet, hogy ez valakiknek csalódást okoz, de a Marvel-szuperhősök, hasonlóan a többi figurához, legókockához, kiegészítőkhöz, kőolajból készülnek, vagyis kőolajalapú műanyagból. A világ műanyagiparában általában is a fosszilis alapú műanyagok dominálnak. Bár már a XX. század első felében is kísérleteztek növényi alapú műanyagokkal (Ford például szójából készített kísérleti műanyag autót), a kőolaj olcsóbb, és jó hatékonysággal lehet belőle műanyagot csinálni. Ráadásul a kőolaj pelletek gyártása olcsóbb lett az elmúlt évtizedekben.

Az ipar kizöldítése (és a környezettudatosabb vásárlók meg a vállalati PR) miatt azonban újabban egyre több szektorban fordulnak újra a bioműanyagok felé a PET-palack-gyártástól a játékiparig. A Lego csütörtök reggel azt jelentette be, hogy 2030-ra teljesen át akarnak állni a növényi alapú műanyagra. Mint a Mashable írja, ez fokozatos lesz, idén még csak az olyan puhább részek gyártását állítják át, mint a játék házak melletti játék fák és bokrok, ezek készülnek ugyanis polietilénből, de idővel aztán teljes lenne a váltás.

Méghozzá cukornádra: a Lego ugyanis brazil cukornád-ültetvényekről fogja beszerezni a bokorra valót. A vállalati közleményben sietnek leszögezni, hogy nem az esőerdőt fogják tovább pusztítani, a nád olyan területekről jön majd, amelyeken eddig is mezőgazdasági termelés folyt. Messzebbről nézve persze a növekvő igény a brazíliai növényiparra ettől még veszélyes lehet, és arról sincs konszenzus, hogy a bioműanyag valóban olyan jól lebontható-e. A Lego szerint mindenesetre az átállással, ha egyszer végigviszik, 70 százalékkal csökken majd a vállalat ökológiai lábnyoma.