Az orosz trollsereg Martin Luther King leszármazottjával is kapcsolatba lépett

2018.03.02. 19:38 Módosítva: 2018.03.02. 20:48

Az már régóta tény, hogy egy Moszkvából államilag irányított trollcsoport beavatkozott az amerikai elnökválasztásba. A Daily Beast azonban új dokumentumokhoz jutott hozzá, amelyekből kiderült: az oroszok amerikai állampolgárokat is felkerestek, hogy segítsék őket politikai akciók szervezésében, valamint a szentpétervári trollügynökség egyik vezető elemzője személyesen el is látogatott az Egyesült Államokba, hogy összeállítást készítsen azokból a politikai ügyekből, amelyek leginkább megosztják az amerikai társadalmat.

Előzmények

Az oroszok célja az  volt, hogy felerősítsék az Egyesül Államokban már amúgy is jelenlévő társadalmi konfliktusokat, olyan politikai célokat támogattak, amelyek ebben segítenek. Több esetben egyszerre segítették megosztásokkal, kommenteléssel az egymással vitatkozó aktivista csoportokat, például a feketéket érő elnyomás ellen küzdő baloldaliakat és a fehér felsőbbrendűséget hirdető szélsőjobboldalt. Ennek a Kremlből irányított csoportnak Internet Research Agency (IRA) volt a neve.

Ezzel kapcsolatban Február 16-án Robert Mueller, "a 2016-os elnökválasztás befolyásolására irányuló orosz kormányzati erőfeszítések és más kapcsolódó ügyek" vizsgálatára kinevezett amerikai különleges ügyész csapata vádiratot nyújtott be 13 orosz állampolgár és három orosz jogi személy ellen, amiért azok beavatkoztak az amerikai választásokba 2016-ban.

Új dokumentumok

A Daily Beast most hozzájutott eddig ismeretlen dokumentumokhoz a csoport működésével kapcsolatban, melynek több információját sikerült független források által megerősíteniük.

A megszerzett dokumentumokról nem tudni, hogyan szivárogtak ki, de valahogy felkerültek egy Joker.Buzz nevű orosz aukciós oldalra, ami kifejezetten olyan iratok eladásával foglalkozik, amelyek tartalmi titkos vagy lopott. Ezt annak adják, aki a legtöbb pénzt fizet érte. Ezeket a dokumentumokat szerezte meg a Daily Beast szerkesztősége.

Az adatokból kiderül, hogy az IRA internetes aktivistái, akiknek a székhelye Szentpéterváron volt, interneten kapcsolatba lépett több, amerikai mozgalmárral, hogy segítse őket.

A megkeresett aktivisták között volt Martin Luther King fekete polgárjogi aktivista egyik leszármazottja is, aki a fekete amerikaiakat jelenleg is sújtó elnyomás és erőszak ellen szervezett politikai akciókat.

A dokumentumokból kiderül, hogy az ilyen megkeresésekkel nem ért el túl sok sikert az IRA. Pedig alaposan megtervezték ezt a hadműveletet is: amerikai személyek személyazonosságát ellopva, magukat másnak bemutatva keresték fel különböző chatfelületeken és fórumokon az aktivistákat, hogy elkérjék tőlük a politikai akcióik tervét, és ezután segítsék őket internetes plakátmegosztásokkal, képekkel, mémekkel. De ha kaptak is választ a megkereséseikre, személyes kapcsolatot nem igazán tudtak kialakítani az amerikai aktivistákkal, mivel azoknak hamar feltűnt, hogy nem tűnnek valódinak a profilok, vagy hogy nagyon rendszertelenül tudtak üzeneteket váltani ezekkel.

Ez egészen új operáció, hiszen eddig a sajtóban csak az lett részletesen feldolgozva, ahogy az IRA trollok kamuprofilok és oldalak segítségével teleszórták politikai hirdetésekkel, kommentekkel az internetet.

"Nem értettem őket. Nem tudtam pontosak kik azok, akik megkerestek, és miért akarnak névtelenek maradni, mert nem láttam ennek értelmét" – mondta a Daily Beastnek egy fekete jogvédő New York-i férfi, Craig Carson, akit az oroszok – magukat egy "Blacktivist" nevű csoportként beállítva – keresték fel.

A lap által megszerzett dokumentumokból az is kiderül, hogy egy orosz nő, Anna Vlagyiszlavovna Bogacseva elutazott az IRA központjából az Egyesült Államokba, hogy információkat gyűjtsön. Kiderültt az is, hogy ő volt a trollcsoport Analitikai Részlegének vezetője, akinek az volt a feladata, hogy összeállítson egy listát a legmegosztóbb politikai témákból. Ez alapján dolgozták ki Szentpéterváron, hogy milyen ügyeket fog az orosz trollsereg kamuprofilokkal, oldalakkal és hirdetésekkel megtámogatni. Ezek végül a következő projektneveket kapták:

  • "Obama"
  • "az Egyesült Államok bevándorláspolitikája"
  • "Amerika hamis ígéretei"
  • "az amerikai uralkodó elit"
  • "a légi támadások költségei"

Utóbbit már a Trump-kabinet szíriai bombázása után hozták létre, és olyan szlogeneket terjesztettek, melyek szerint az ilyen hadműveletek "legfeljebb az adófizetők pénzének elszórására jók". Minden ilyen esetben magukat amerikaiaknak mutatták be az Oroszországból irányított profilok és oldalak.

Az egyik, orosz hirdetésekkel megtámogatott DEMONSTRÁCIÓ azzal végződött, hogy a tüntetők összecsapaptak a rendőrséggel.

Ez lehetett a trollsereg legnagyobb sikere. Az orosz propagandasajtó, a Russia Today két videóval kiegészített cikkben foglalkozott az erőszakba torkolló tüntetéssel, melynek azt a címet adták, hogy "Antirasszista tüntetők csapnak össze a rendőrökkel Amerikában". A videót egy meg nem nevezett Russia Today-alkalmazott készítette Amerikában.  • Hírek
  • Hírek