Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Egy órán belül el kell tüntetni a terrorista propagandát a netről

2018.03.02. 14:58
Az EU határozottabban szeretne fellépni a jogellenes online tartalmakkal szemben. Egy órája marad az online terroristáknak.

Az Európai Bizottság (EB) tavaly ősszel határozott úgy, hogy megvizsgálják, szükség van-e újabb intézkedésekre a jogellenes online tartalmak elleni fellépés érdekében. Az EB most nyilvánosságra hozott egy javaslatcsomagot, melynek pontjai a terrorista tartalmaktól a gyűlöletre és erőszakra való uszításon és a gyermekpornográfián át a szerzői jogok megsértéséig mindenre kiterjednek.

Ez tehát még csak ajánlás, de valószínűleg törvények is jönnek majd. Többek között ilyen szigorúbb eljárásokat javasolnak:

  • Egyértelműbb „bejelentési procedúra: a vállalkozásoknak egyszerű, átlátható szabályokat kell meghatározniuk a jogellenes tartalmak bejelentésére, a „megbízható bejelentők” gyorsított eljárást kaphatnak.
  • Hatékonyabb eszközök: a vállalkozásoknak egyértelmű bejelentési rendszereket kell létrehozniuk a felhasználóknak.
  • Emberi felügyeletet és ellenőrzés: a vállalkozásoknak megfelelő biztosítékokat kell bevezetniük, többek között az emberi ellenőrzést is „az alapvető jogok, a véleménynyilvánítás szabadsága és az adatvédelmi szabályok” érdekében.
  • Tudásátadás a kisvállalkozások felé: az ágazatnak önkéntes megállapodásokkal együtt kell működnie és meg kell osztania a tapasztalatokat, bevált gyakorlatokat, technológiai megoldásokat, hogy így segítsék a kisebb platformokat.
  • Szorosabb együttműködés a hatóságokkal: fenyegetés, bűncselekmény gyanúsa esetén a vállalkozásoknak haladéktalanul tájékoztatniuk kell a bűnüldöző hatóságokat.

Az ajánlásokban nagy hangsúly esik az online terrorista tartalmakkal szembeni védelemre. Az egyik legfontosabb óvintézkedés az 

„egyórás szabály”:

mivel a terrorista tartalmak online megjelenésük első óráiban a legkártékonyabbak, általános szabályként minden vállalkozásnak a bejelentéstől számított egy órán belül el kell távolítania az ilyen tartalmakat.

További részletek az ITcafé oldalán olvashatók.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!