Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Facebook a felhasználóit kérdezgette, gond-e, ha egy felnőtt tiniket zaklat

2018.03.06. 09:07

A Facebook időnként kérdőívvel méri fel a felhasználói véleményét bizonyos kérdésekben. Ezzel alapvetően nincs is semmi gond, de azért nem mindegy, miről és hogyan érdeklődik a cég. Vasárnap például arról faggatott néhány facebookozót, hogy szerintük mennyire oké, ha egy felnőtt férfi szexképek küldözgetésére akar rávenni egy kamaszlányt – írja a Techcrunch.

A Guardian újságírója is a megkérdezettek között volt. A Facebook megkínálta a kérdőívvel, amelyben többek között az alábbi kérdést is feltették neki:

Vagyis magyarul:

A Facebookon témák és viselkedések széles skálája jelenik meg. Ha elképzel egy ideális világot, ahol ön határozhatná meg a Facebook szabályait, hogyan kezelné a következőt: egy privát üzenet, amelyben egy felnőtt férfi szexuális képeket kér egy 14 éves lánytól.

A válaszlehetőségek pedig a következők:

  • Az ilyesmit engedni kéne, engem nem zavarna, ha látnám.
  • Engedni kéne, de én nem akarom látni.
  • Nem kéne engedni, és senkinek nem kéne ilyesmit látnia.
  • Nincs preferenciám a témában.

A kérdés alapból elég fura, de az is érdekes, hogy mondjuk olyan lehetőség nincs, hogy azt a felhasználót, aki tiniket zaklat, mondjuk fel kéne jelenteni vagy minimum kitiltani az oldalról. A kérdőív többek között arról is érdeklődött, hogy a kitöltő szerint kinek kéne meghatározni az ilyen viselkedésre vonatkozó szabályokat. Már ha ez a viselkedés problémás, ugye.

A Techcrunch meg is kérdezte a Facebooktól, hogy és ezt így hogy. A cég válasza szerint az ilyesmi természetesen már réges rég tilos az oldalon, és ha mégis valaki ezzel próbálkozik, rutinszerűen együttműködnek a rendőrséggel az ügy kezelésében. A Guardian újságírójának tweetjére reagált a Facebook egyik alelnöke is, aki szerint hibáztak, nem kellett volna ezt a kérdést bevenni a kérdőívbe.

A Facebookot már érték korábban kritikák amiatt, hogy nem lép fel elég komolyan a gyerekekre nézve veszélyes tartalmak ellen, például egy évvel ezelőtt, amikor a BBC oknyomozása derítette ki, hogy a cég nem távolított el gyerekek kihasználására irányuló képeket.

A kérdőívet a Facebook 2,1 milliárd felhasználója közül csak néhány ezernyien kapták meg.