Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Adatvédők kritizálják a brit pornótörvényt

2018.03.06. 12:40

Áprilistól lép életbe Nagy-Britanniában az a törvény, amely mindenkit arra kötelez, hogy ha pornót akar nézni, regisztráljon az adott oldalon, és igazolja, elmúlt 18 éves. Egy adatvédő szervezet azonban adatvédelmi katasztrófától tart – írja a BBC.

Az életkor igazolásához a MindGeek nevű pornós cég eszközét használhatják az oldalak. A cég szerint ez az AgeID nevű eszköz Németországban már 2015 óta használatban van, és külső cégek bevonásával hitelesíti a felhasználók korát. Többféle azonosítási módot is lehetővé tesz – például bankkártyás, sms-es, útleveles vagy jogosítványos azonosítást –, de a cég szóvivője szerint egyelőre nem világos, a törvény melyiket fogja előírni.

A MindGeek az online pornó közel monopolhelyzetben lévő óriáscége, több nagy pornóoldal is a tulajdonában van, ebben a cikkben írtunk róla és a pornóiparra gyakorolt hatásáról részletesebben. Korábban éppen amiatt is érték kritikák a törvényt, amiért egy ilyen domináns cég saját eszközét kényszerítené rá a többi piaci szereplőre is.

Az AgeID-t minden Nagy-Britanniából elérhető pornóoldal megveheti majd, illetve a független brit pornósoknak ingyen elérhető lesz. Ha egy felhasználó egyszer regisztrál vele, onnantól minden oldalt elérhet bármelyik eszközén.

Az új előírás a digitális gazdaságot szabályozó törvény része, és a célja a gyerekek védelme, de a kritikusai szerint a felnőttek adatai lesznek veszélynek kitéve, ha használniuk kell. A MindGeek azt közölte, hogy ők maguk nem fognak személyes adatokat tárolni, de az nem világos, hogy az említett külső cégekkel mi a helyzet. Ez azért különösen fontos kérdés, mert a felhasználók ezeken az oldalakon felfedik a szexuális preferenciáikat, ami meglehetősen érzékeny adat, és könnyű lehet visszaélni vele, ha kiszivárog. Márpedig az Open Rights Group nevű jogvédő szervezet szerint az adatlopás elkerülhetetlen lesz.

Ha az életkor-hitelesítési folyamat a jelenlegi módon fog működni, az a személyes információk soha nem látott kincsestára lesz. Ha meghekkelik, képesek lesznek a britek 

valaha újra a kormányra bízni az adataikat?

– tette fel a kérdést Myles Jackman, az Open Rights Group jogi igazgatója.

Szerinte egy ilyen megoldás csak arra lesz jó, hogy több embert fog olyan kerülőutak felé terelni, mint a virtuális magánhálózatok (VPN-ek) vagy a Tor böngésző, amelyekkel anonim módon is elérhetik, amit akarnak, vagyis jelen esetben a pornót.

Brutálisan ironikus, hogy miközben a kormány a szélsőségek elleni harc jegyében próbálja megtörni minden titkosítást, most ezek felé tereli az embereket

– tette hozzá, utalva arra, hogy a brit kormány szerint a titkosított kommunikáció teszi lehetővé a terroristák zavartalan kommunikációját, ezért igyekszik úton-útfélen ellehetetleníteni az ilyen szolgálatatásokat.